Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Μηλεών Ιστιαίας, όπου, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της περιοχής και τον Διάκονό του τέλεσε την νεκρώσιμη ακολουθία της κηδείας του μακαριστού Σταυροφόρου-Οικονόμου π. Ιωάννου Παπαδημητρίου, κοιμηθέντος την προηγουμένη και επί τεσσαράκοντα τέσσερα έτη διατελέσαντος Εφημερίου της Ενορίας Μηλεών.

Ο αοίδημος π. Ιωάννης γεννήθηκε το 1942 στις Μηλιές Ιστιαίας. Μετά την περάτωση των εγκυκλίων σπουδών, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ιερατικής Μορφώσεως της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Νυμφεύθηκε την εκλεκτή πρεσβυτέρα του, Κωνσταντινιά, με την οποία απέκτησαν πέντε τέκνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1979 και Πρεσβύτερος στις 18 Ιανουαρίου του ιδίου έτους, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου (Βέργη). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τιμώντας την πάντοτε εύορκη διακονία του και την ανύστακτη μέριμνά του υπέρ των μελών της Ενορίας του, του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στις 17 Αυγούστου 2008 και του Σταυροφόρου στις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Χαλκίδα και το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων, όπου ετελέσθη ο αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και εν συνεχεία αμφότεροι οι Αρχιερείς πραγματοποίησαν τη μοναχική κουρά του δοκίμου Μοναχού της Ι. Μονής, στον οποίο εδόθη το όνομα Ειρηναίος, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ειρηναίου (23 Αυγούστου).

Ο Σεβασμιώτατος, στην διδακτική ομιλία του προς την νέο Μοναχό, ανέφερε ότι, με παράδειγμα τον Ιησού Χριστό μας, ο οποίος ανάμεσα στους μαθητές του είχε και έγγαμους και άγαμους Αποστόλους και οι Επίσκοποι της Εκκλησίας έχουν ανάμεσα στους κληρικούς τους, ιερομόναχους, μοναχούς και έγγαμους Πρεσβυτέρους και Διακόνους. Ο Θεός ευλόγησε το μέγα μυστήριο του γάμου, όμως ευλόγησε και τον ασκητικό και μοναχικό βίο παρθενίας, εφόσον, όπως και η ιεροσύνη, είναι πράγματι ένας γάμος με τον νυμφίο Ιησού Χριστό, με τον Οποίο ο Μοναχός ξυπνά και κοιμάται, με το βλέμμα και τη σκέψη του στραμμένα προς Αυτόν, αδιάκοπα και αγόγγυστα.

Ο νέος Μοναχός π. Ειρηναίος (Σταμέλος) γεννήθηκε το 1999 και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην γενέτειρά του, Χαλκίδα. Εισήχθη στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό «άριστα». Έχει περατώσει την στρατιωτική του θητεία, ως στρατιώτης τεθωρακισμένων, λαμβάνοντας τον τιμητικό βαθμό του Υποδεκανέα. Τυγχάνει πνευματικό τέκνο του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, και προ ικανού χρόνου ενεγράφη, ως δόκιμος στην Ι. Μονή ΑΡΜΑ. Συν Θεώ, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να χειροτονηθεί Διάκονος στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, όπου, την παραμονή και ανήμερα συνέρρευσαν εκατοντάδες πιστοί να προσκυνήσουν την χάρη της Αγίας και να της προσφέρουν τιμητικά λιβάνι και κερί, όπως προβλέπει παλαιό τοπικό έθιμο.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη του εθελοντές εργάτες της καλής διοργάνωσης και διεξαγωγής της πανηγύρεως και ευχήθηκε πατρικά σε όσες και όσους εορτάζουν.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Ημερολόγια 2024 εκκλησιαστικά, μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά

Ημερολογια 2024 εδω

Σχετικά άρθρα με «Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων»:

Πάνδημη Λιτάνευση του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά
Η Εορτή του Αγίου Νικολάου στην Λάρισα
Λιτανεία του Πολιούχου της Ερμούπολης Σύρου και Προστάτου των Ναυτιλομένων Αγίου Νικολάου
Εορτή Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας στη Μητρόπολη Μαρωνείας

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο