Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου της Κορίνθου

Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου της Κορίνθου

Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου της Κορίνθου
Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου της Κορίνθου
http://www.imkorinthou.org/images/2019/ΣΕΒ/ΙΓ_ΚΟΡΙΝΘΟΥ_ΠΑΥΛΕΙΑ/DSC04236.jpg

Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου της Κορίνθου

Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2019».

Από νωρίς το πρωί, σήμερα 29η Ιουνίου 2019, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ της Πολυαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θαυμακού κ. Ιακώβου, Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και του Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευγενικά ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου για την πρόσκληση και την δυνατότητα της διακονίας του Θείου λόγου, αρχικώς επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου για την Κόρινθο και ακολούθως προέταξε τους παρισταμένους πιστούς να συνειδητοποιήσουν όλοι, Κορίνθιοι και μη, την σπουδαιότητα να πατάμε το ίδιο χώμα που πάτησε ο Παγκόσμιος Παύλος. Αυτόν που τέτοια αγάπη ένιωθε για την Κόρινθο και τους κατοίκους της ώστε έγραψε τέσσερις (4) Επιστολές προς αυτούς, με τις δύο (2) να σώζονται σήμερα. Στην πρώτη εξ αυτών δε, υπάρχει ο «Ύμνος της Αγάπης», αυτό το μοναδικό παγκοσμίως κείμενο, που περιγράφει καλύτερα απ’ όλα τα σωζόμενα γραπτά της παγκόσμιας λογοτεχνίας την έννοια της αγάπης. Όμως, αυτό που αποτελεί πραγματικά το ύψιστο δώρο του Παύλου προς την ανθρωπότητα είναι η «Θεολογία του Παύλου» και ειδικότερα η Χριστολογία και η Εκκλησιολογία Του. Η διδασκαλία του Παύλου παύει κατά κάποιον τρόπο το νόημα που κατέχουν οι έννοιες της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης όπως «ολιγαρχία», «κυριαρχία», «δημοκρατία», γιατί όλοι μαζί μετέχουμε στην Βασιλεία των Ουρανών και υφιστάμεθα ένα με τον Δημιουργό μας. Κατέκλεισε δε τον εμπνευσμένο λόγο του με ευγνώμονες προσρήσεις προς τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο για την έμπνευση και την καθιέρωση των «Κορίνθου Παυλείων», που αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία μας.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς όλους τους συντελεστές των «ΙΓ΄ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά, γιατί χωρίς την βοήθειά τους δεν θα δινόταν η δυνατότητα σε όλους μας να βιώσουμε, για ακόμη μία φορά, με θρησκευτική κατάνυξη και ιεροπρέπεια την μνήμη του Πολιούχου και προστάτου Απ. Παύλου.

Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ για την υψίστη ευλογία της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, η οποία ελάμπρυνε πολλαπλασίως την πανήγυρη του Πολιούχου και την κατέστησε εκτός από «Αποστολοσκέπαστο» και «Παναγιοσκέπαστο».

Εξ ονόματος όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρξαντα Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, καθώς και όλους τους υπολοίπους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του ανακηρύσσοντας ως Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου τον εκ των ιδιοκτητών της Εταιρίας «ΠΙΕΤΡΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε.» κ. Χρήστο Πιέτρη και τον Πρόεδρο της Εταιρίας «ΜΑΝΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» κ. Ιωάννη Μαντά ενώ ανακήρυξε Δωρητή της Ι. Μητροπόλεως τον Πρόεδρο της Εταιρίας «ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Κ.Β.Ε.Ε.Κ.» κ. Δημήτριο Μητσόπουλο, αποδίδοντάς τους τιμητικώς το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την μέγιστη διάκριση της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αναγνωρίζοντας την βοήθεια και την αγάπη με την οποία «αγκάλιασαν» και συνεχίζουν ν’ «αγκαλιάζουν» την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και το Κορινθιακό Ποίμνιο και παρακαλώντας την Παναγία μας και τον Απόστολο να βρουν οι πράξεις τους μιμητές προς δόξαν Θεού και προς ανακούφιση των εχόντων την πραγματική ανάγκη!

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου της Κορίνθου»:

Η Εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)
Πανήγυρις Αγίων Αναργύρων Μύρτου Ιεράπετρας
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου
Ο Επίσκοπος Θεσπιών στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο