Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Πειραιάς: Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Μυτιλήνη

Πειραιάς: Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Μυτιλήνη

Πειραιάς: Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Μυτιλήνη

Πειραιάς: Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Μυτιλήνη

Με λαμπρότητα και με τις δέουσες τιμές η πόλη του Πειραιά υποδέχθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Θέρμης, της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου.

Τα Ιερά Σεβάσματα κόμισε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.Ιακώβου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος και τα υποδέχθηκε, επικεφαλής κλήρου και λαού της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, έμπροσθεν του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Αφού τελέστηκε Δέηση, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μεταφέρθηκαν εν πομπή και τέθηκαν προς προσκύνηση των πιστών, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου εψάλη Πανηγυρική Δοξολογία.

Στην σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Δοξολογώντας τον Πανάγιο Θεό μας, εξέφρασε την βαθύτατη συγκίνησή του και την ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την παρουσία των Νεοφανών Αγίων «Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των εν Λέσβο αθλησάντων κατ’ εκείνα τα πέτρινα χρόνια της Οθωμανικής κατακτήσεως της μαρτυρικής και πονεμένης μας πατρίδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ευχαριστώντας θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.Ιάκωβο, υπογράμμισε με έμφαση πως «οι Άγιοι Νεοφανείς Νεομάρτυρες, των οποίων τα ιερά Λείψανα πλουτίζουν την ιστορική Μητρόπολη Μυτιλήνης και την νήσο της Λέσβου, πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της πίστεως». «Συγκινούμαστε βαθύτατα, αλλά και εμπνεόμαστε από το μεγάλο μήνυμα Αναστάσεως το οποίο μας κόμισαν πέντε αιώνες μετά την μαρτυρική τους άθληση», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας: «Με τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη και τους άλλους συναθλήσαντας, η Ζωή εκ των τάφων ανέτειλε και πιστοποίησε η Ζωή που είναι ο Χριστός δια των Αγίων Νεομαρτύρων, ότι δεν υπάρχει θάνατος, ότι δεν υπάρχει τέλος, αλλά ότι είμεθα πλασμένοι αθάνατοι και ότι έχουμε αυτή τη μοναδική και ανεπανάληπτη ευλογία: να είμεθα μέλη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Της Εκκλησίας της Αναστάσεως».

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως αν και την παρουσία των Αγίων την «είχε καλύψει η λήθη του χρόνου», ως βοτάνη εκ της γης ανέτειλαν τα ιερά τους Λείψανα και οι θαυμαστές οπτασίες του Αγίου Ραφαήλ και του Αγίου Νικολάου του Διακόνου και της Αγίας Ειρήνης και των άλλων μαρτυρησάντων, καθορίζουν πλέον τη ζωή μας. Εμπνέουν και οδηγούν την πορεία του βίου μας, διότι εφόσον εκείνοι ζουν μετά τον θάνατό τους και εμείς θα ζήσουμε». Το μήνυμα της Εκκλησίας μας ότι «η Ανάσταση είναι το αιώνιο μέλλον μας και η αληθής προοπτική μας, γίνεται για όλους μας εφαλτήριο για τον πνευματικό μας αγώνα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως των Ιερών Λειψάνων των Αγίων κατόπιν δικής τους υποδείξεως, υπογράμμισε πως «αισθάνεται κανείς πραγματικά να συντρίβεται ο ορθολογισμός, το αθεϊστικό δαιμονικό περίπαιγμα, η όποια δήθεν αυτοθέωση και αυτοδυναμία του παραπαίοντος κόσμου μας και να ζούμε το θαύμα της Αναστάσεως και της αιωνίου πνευματικής διαστάσεως του ανθρωπίνου προσώπου».

Τέλος, ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.Ιάκωβο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Πρόχορο, ευχήθηκε, με την βοήθεια των Αγίων, «να αντλούμε δύναμη για τον πνευματικό μας αγώνα».

«Έχουμε γεννηθεί για να είμεθα αθάνατοι. Για να υπάρχουμε με το Θεό». «Αγωνιζόμεθα εδώ, αλλά η ζωή μας ευρίσκεται και ολοκληρώνεται στην αιώνια ζωή του Παναγίου Κυρίου μας προς την οποία όλοι μεταβαίνουμε εκόντες άκοντες. Για αυτό ας πάρουμε θάρρος και δύναμη από τους μεγαλομάρτυρες της πίστεώς μας, οι οποίοι έγιναν μιμητές του Χριστού και βάδισαν τον ίδιο δρόμο του Γολγοθά», επεσήμανε καταλήγοντας.

Ο Σεβασμιώτατος, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, πρόσφερε στον π.Πρόχορο, ως ελάχιστο αντίδωρο ευχαριστίας, έναν επιστήθιο Σταυρό.

Ακολούθως, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παναγιώτου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των Λατρευτικών Εκδηλώσεων που θα τελούνται έως τις 4 Δεκεμβρίου που θα παραμείνουν τα Ιερά Σεβάσματα προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό και στην συνέχεια τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού.

Ημερολόγια 2024 εκκλησιαστικά, μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά

Ημερολογια 2024 εδω

Σχετικά άρθρα με «Πειραιάς: Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Μυτιλήνη»:

Εορτή Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου στην Ναύπακτο
Εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μετεωριτίσσης
Εξόδιος ακολουθία της Γεροντίσσης Μοναχής Φιλοθέης στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Νικησιάνης

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο