Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Μήπως και εμείς διώχνουμε τον Χριστό;

Μήπως και εμείς διώχνουμε τον Χριστό;

Μήπως και εμείς διώχνουμε τον Χριστό;

Μήπως και εμείς διώχνουμε τον Χριστό;

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου

Ιδιοτέλεια και συμφέρον

Με πλοιάριο περνούν ο Χριστός και οι Μαθητές του στη χώρα των Γαδαρηνών, στην απέναντι όχθη της Γαλιλαίας. Πρώτος πού τούς υποδέχεται, ένας ταλαίπωρος άνθρωπος, καταβασανισμένος από την κυριαρχία των δαιμονίων. Αναγνωρίζοντας τα δαιμόνια τον Θεάνθρωπο, ρίχνουν τον δαιμονισμένο ικετευτικά στα πόδια του. Κι ο Χριστός, αφού πρώτα ρωτά τον άνθρωπο για το όνομά του και λάβει την απάντηση «λεγεών», για να κατανοήσουν οι μαθητές του, αλλά και οι διαχρονικοί μελετητές τού Ευαγγελίου του, το πλήθος των δαιμονίων, διατάσσει να διαφύγουν προς μία αγέλη χοίρων πού έβοσκε εκεί δίπλα. Την οδήγησαν στον γκρεμό και την κατέπνιξαν στην αποκάτω λίμνη, αποδεικνύοντας ότι έργο τού δαίμονα είναι η καταστροφή.

Ο Χριστός με τη διπλή του αυτή ενέργεια -της απελευθέρωσης τού δαιμονισμένου, αλλά και της συγκατάβασής του να καταφύγουν τα δαιμόνια στους χοίρους- ευεργετεί τόσο τον πρώην δαιμονισμένο χαρίζοντάς του την πνευματική ελευθερία, αλλά και τό δικαίωμα σε μία ουσιαστική ζωή, όσο και τούς κατοίκους της περιοχής, διορθώνοντας την ενσυνείδητη παράβαση τού Νόμου. Πώς αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής στη διπλή ευεργεσία τού Χριστού; Μ’ έναν ευγενή, είναι αλήθεια, τρόπο παρακάλεσαν τον Χριστό να φύγει από την περιοχή τους, να περάσει τα όριά της και να μην ξανασχοληθεί μαζί τους.

Γιατί; Το πνευματικό συμφέρον επέβαλλε να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την παρουσία τού Χριστού στην περιοχή τους στο έπακρο. Κι όμως, η ιδιοτέλεια τους, δεν τούς επιτρέπει ν’ αντιληφθούν το συμφέρον τους και τούς οδηγεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Διώχνουν τον Χριστό, θεωρώντας τον αφορμή ζημίας. Γιατί; Διότι η καταστροφή της αγέλης, από την οποία θα αποκόμιζαν χρηματικά οφέλη, βάρυνε περισσότερο στη σκοτισμένη συνείδησή τους από την πνευματική ωφέλεια πού θα αποκόμιζαν από τη συναναστροφή με τον Χριστό.

Εύκολα καταδικάζουμε τούς Γαδαρηνούς, χωρίς ν’ αναλογιζόμαστε ότι σε πολλές περιπτώσεις τούς αντιγράφουμε. Κάθε φορά πού προτιμάμε την αμαρτία από την αρετή τούς μιμούμαστε διώχνοντας τον Χριστό και τη λυτρωτική του χάρη για να προσκολληθούμε στον στείρο εγωισμό μας. Κάθε φορά πού αρνούμαστε τη φωνή της συνείδησής μας για ν’ ακολουθήσουμε την εμπαθή επιθυμία μας, τούς δικαιώνουμε στη συμπεριφορά τους, εγείροντας εμπόδια στη σχέση μας με τον Θεό. Κάθε φορά πού απαξιώνουμε στη ζωή μας το ευαγγελικό παράγγελμα αξιώνοντας τα σκύβαλα τού κόσμου τούτου, τούς αντιγράφουμε.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Μήπως και εμείς διώχνουμε τον Χριστό;»:

Απόστολος Κυριακής ΣΤ´ Λουκά 21-10-2018
Ευαγγέλιο Κυριακής Δ´ Λουκά 14-10-2018
Προϋποθέσεις πνευματικής καρποφορίας
Απόστολος Κυριακής Δ´ Λουκά 14-10-2018

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις