Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ιερούργησε στα λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ιερούργησε στα λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ιερούργησε στα λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ιερούργησε στα λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι

Στις 19 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Θαυματουργού, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στην ιταλική πόλη Μπάρι, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, προέστη της Θείας Λειτουργίας στη βασιλική του Αγίου Νικολάου, ενώπιον των ιερών λειψάνων Του.

Επίσης συλλειτούργησαν ο εφημέριος του Πατριαρχικού Μετοχίου Αγίου Νικολάου στο Μπάρι πρωθιερέας Βιατσεσλάφ Μπάτσιν και ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ματθαίου στο Σαλέρνο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μορόζοφ.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο ιεράρχης απηύθυνε κήρυγμα στο εκκλησίασμα, το οποίο συνεχάρη για την εορτή της μνήμης του Αγίου και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πάλι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις περίπλοκες συνθήκες, μας συνήγαγε εδώ ο Κύριος, σε αυτήν την ιερά βασιλική, όπου εδώ και πολλούς αιώνες ευρίσκονται τεθησαυρισμένα τα ιαματικά λείψανα του Αγίου και Θαυματουργού Νικολάου.

Είναι ένας Άγιος, που τιμάται σε όλον τον κόσμο: στην Ανατολή, στη Δύση, στο Βορρά και στον Νότο. Από όλη τη γη άνθρωποι καταφεύγουν στην προσευχή στον Άγιο Νικόλαο και κατά τρόπο θαυμαστό πιστοποιείται ότι εισακούει τις προσευχές τους και ανταποκρίνεται σε αυτές. Φρονώ ότι στη ζωή του καθενός, όσοι προσήλθαμε εδώ, και του καθενός, που σήμερα εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού σε άλλους τόπους, υπήρξαν γεγονότα, τα οποία προφανέστατα κατέδειξαν την παρουσία του Αγίου Νικολάου στη ζωή μας. Είναι μεγάλα και μικρά θαύματα, είναι και περιπτώσεις, όπου ο Άγιος ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας για βιοτικές μας ανάγκες. Είναι και πάρα πολλές ιστορίες, τις οποίες, εάν αρχίσουμε να τις περιγράφουμε, τότε κατά το ευαγγελικό «οὐδὲ αὐτὸν οἶμαι τὸν κόσμον χωρῆσαι τὰ γραφόμενα βιβλία» (Ιω. 21.25).

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έφερε στον κόσμο μια απολύτως ξεχωριστή μορφή αγιότητος. Άγιοι, οι οποίοι στο διάβα των αιώνων ακολουθούσαν την οδό των εντολών του Κυρίου, ατενίζοντας την ιερά Του μορφή και μιμούμενοι Αυτόν, καθίσταντο κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητος. Κήρυξαν ατρόμητα την ορθόδοξη πίστη. Εάν αναφύονταν αιρέσεις, τις καταπολεμούσαν αυτές. Εάν δημιουργούνταν περιστάσεις δύσκολες για την Εκκλησία ή σχίσματα, με όλες τους τις δυνάμεις επιδίδονταν στην προστασία της ενότητας της Εκκλησίας. Αλλά ταυτοχρόνως, διατηρούσαν την πραότητα και την ταπείνωση κατά τη μορφή Εκείνου, ο Οποίος είπε για τον Εαυτό του: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. Ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν» (Ματθ. 11. 28-29).

Όταν προσευχόμαστε στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό, κατά τρόπο ιδιαίτερο αισθανόμαστε την παρουσία του στη ζωή μας. Βλέπουμε πως, ως “κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλος” μας βοηθά στη βιοτική μας πορεία και στα έργα μας. Προσευχόμαστε στον Άγιο και Θαυματουργό Νικόλαο για τον εαυτό μας και τους πλησίον μας, για τους λαούς και τις χώρες μας. Κατ᾽ αυτές τις δύσκολες για τις χώρες μας ημέρες και μήνες, όταν πολλοί άνθρωποι νοσούν, όταν μερικοί, μη έχοντας δυνάμεις να αντεπεξέλθουν στην αρρώστια, πεθαίνουν, όταν ιδιαίτερη δοκιμασία, με τη συγκατάβαση του Θεού, έπληξε όλη την ανθρωπότητα, ολόκληρο τον κόσμο, στρεφόμεθα με τις προσευχές μας στον Άγιο και Θαυματουργό Νικόλαο, παρακαλώντας να μεσιτεύει για τη σωτηρία και την αιώνια ζωή, να ικετεύσει τον Κύριο, για να δείξει το έλεός Του, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η συμφορά.

Ο Κύριος μάς αξίωσε, παρ᾽ όλους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες, να αφιχθούμε σε αυτό το ιερό μέρος για να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου και Θαυματουργού Νικολάου.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας, την άλλη φορά, όταν θα τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, να μπορέσουμε να έλθουμε εδώ, με τον συνήθη αριθμό πιστών, για να αναπέμψουμε δεήσεις στον Άγιο και Θαυματουργό.

Ας προσευχηθούμε τώρα δίπλα στα λείψανά του να είναι ελεήμων προστάτης μας, να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε όλες τις θλίψεις και τους πειρασμούς της πρόσκαιρης ζωής μας και να μας οδηγήσει στην οδό προς την Βασιλεία των Ουρανών».

Στη συνέχεια, στη βασιλική του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε δοξολογία στα λείψανα του Αγίου. Ολοκληρώνοντας, ο προϊστάμενος του Ναού ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Τζοβάνι Ντιστάντε απηύθυνε χαιρετισμό στον μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επιδίδοντας σε αυτόν δοχείο με μύρο από τα λείψανα του Αγίου Νικολάου.

Ευχαριστώντας τον προϊστάμενο του Ναού για τη θερμή υποδοχή, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας ευχήθηκε σε όλους να τερματισθεί το συντομότατο δυνατόν αυτή η δοκιμασία, που διερχόμαστε.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναχώρησε αυθημερόν για τη Μόσχα.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ιερούργησε στα λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι»:

Κερκύρας Νεκτάριος: Ο Χριστός ήρθε και έφερε την ελευθερία της πίστεως!
Άρχισαν οι Παρακλήσεις στον Άγιο Παΐσιο στα Ιωάννινα
Κυδωνίας Δαμασκηνός: Οι καμπάνες κτυπούν και ο αόρατος εχθρός εμποδίζει τούς πιστούς να προσέλθουν στη Θεία Λειτουργία
Η εορτή της Αγίας Θεοφανούς στην Ολλανδία
Χριστούγεννα της πανδημίας

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο