Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Η νηστεία βοηθά κάθε σπίτι

Η νηστεία βοηθά κάθε σπίτι

Η νηστεία βοηθά κάθε σπίτι

Η νηστεία βοηθά κάθε σπίτι

«Η νηστεία γεννά τούς προφήτες, δυναμώνει τούς δυνατούς. Η νηστεία κάνει σοφούς τούς νομοθέτες· είναι το καλό φυλαχτό τής ψυχής, ο πιστός σύντροφος του σώματος, το όπλο γι᾿ αυτούς πού αριστεύουν, το γυμναστήριο για τούς αθλητές. Αυτή αποκρούει πειρασμούς, αυτή προετοιμάζει για την απόκτηση ευσέβειας· είναι σύντροφος τής νήψεως και δημιουργός τής σωφροσύνης. Στους πολέμους φέρεται με γεναιότητα, εν καιρώ ειρήνης διδάσκει την ησυχία. Ἁγιάζει τον Ναζιραίο και τελειοποιεί τον ιερέα».

«Η νηστεία έσβυσε τη δύναμη τής φωτιάς κι έφραξε τα στόματα των λιονταριών. Η νηστεία ανεβάζει την προσευχή στον ουρανό, με το να γίνεται τρόπον τινά η φτερούγα στην πορεία προς τα άνω. Η νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν, είναι η μητέρα τής υγείας, η παιδαγωγός τής νεότητας, το στολίδι των γερόντων, η καλή σύντροφος των οδοιπόρων, ο πιστός συγκάτοικος αυτών πού συνοικούν».

Η νηστεία προστατεύει τα νήπια, σωφρονίζει το νέο, κάνει σεβαστό το γέροντα. Διότι τα γεράματα, στολισμένα με τη νηστεία, γίνονται πιο σεβαστά.

Για τις γυναίκες είναι ο πιο κατάλληλος στολισμός, γι’ αυτούς πού βρίσκονται στην ακμή τής ηλικίας, το χαλινάρι· είναι το φυλακτό των συζύγων και η τροφός αυτών πού παρθενεύουν. Με αυτούς τούς τρόπους η νηστεία βοηθά σε κάθε σπίτι. Ποια, όμως, είναι η σημασία της για τη δημόσια ζωή μας;

Ολόκληρη την πόλη και όλο τον λαό τούς επαναφέρει αμέσως στην τάξη, καταστέλλει τις κραυγές, απομακρύνει τις κακολογίες… Αν όλοι την παρελάμβαναν ως σύμβουλο σ᾿ αυτά πού οφείλουν να πράξουν, τίποτε δεν θα εμπόδιζε να είχαμε βαθιά ειρήνη σ᾿ ολόκληρη την οικουμένη…

Μέγας Βασίλειος

Η νοερά προσευχή:

Κυριε Ιησου Χριστε ελεησον με

Σχετικά άρθρα με «Η νηστεία βοηθά κάθε σπίτι»:

Προσευχή στον Σταυρό του Κυρίου
Ο Σταυρός είναι η απόδειξη της αγάπης του Θεού
Την τελευταία μέρα της ζωής του…
Τι κάνουμε πριν βγούμε έξω από το σπίτι;
Ζητάτε καθημερινά από το Θεό την αγάπη
Ποιος είναι ελεύθερος;
Με την προσευχή…

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο