Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Παναγία Δέσποινα: Ιαμάτων Άφθονα Χαρίσματα

Παναγία Δέσποινα: Ιαμάτων Άφθονα Χαρίσματα

Παναγία Δέσποινα: Ιαμάτων Άφθονα Χαρίσματα

Παναγία Δέσποινα η χαρά στη θλίψη μας

Παναγία Δέσποινα Θεοτόκος Μαρία

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα και θαύματα της Εκκλησίας. Με το θάνατό της λύθηκε προσωρινά ο σύνδεσμος ψυχής και σώματος και η μεν ψυχή συναντήθηκε με τον Υιό και Σωτήρα της, το δε σώμα «έλαμψε τοις νεκροίς» και έσπευσε να ενωθεί με το Χριστό. Το Πανάγιο Σώμα της Μητέρας του Θεανθρώπου Χριστού «τας σινδόνας καταλιπόν ανάρπαστον οίχεται δορυφορούντων Αγγέλων και Αρχαγγέλων και πασών των ουρανίων δυνάμεων», λέγει ο θεομητορικός Ιεροκήρυξ άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Ο τάφος της έγινε πηγή ζωής και ποταμός θείων θησαυρισμάτων. Γι’ αυτό δεν θρηνούμε το θάνατό της, αλλά ευφραινόμαστε και πανηγυρίζουμε. Πιστεύουμε, ότι όπως εκείνην «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν», έτσι θα συμβεί και με μας αν κατορθώσουμε να γίνουμε «κατοικητήριον Θεού», όπως η Θεοτόκος.

Η Κεχαριτωμένη Μαρία με την Κοίμησή της νίκησε τους όρους της φύσεως. «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι Παρθένε άχραντε» ψάλλουμε. Κατατέθηκε στον τάφο σαν νεκρή, αλλά δεν νικήθηκε από τον θάνατο. Το μνήμα της έγινε σκάλα ουράνια. Ο σύνδεσμος που είχε με τον Αναστημένο Υιό της την κατέστησε αθάνατη. Η ψυχική και σωματική συγγένεια με τον Σωτήρα εταύτισε τη ζωή της με τη ζωή Εκείνου. Ενωμένη με το Χριστό διανέμει τον πλούτο όλων των εκ Θεού χαρισμάτων και θείων ελλάμψεων σε αγγέλους και ανθρώπους. Ως «αγία μυροθήκη του ακενώτου μύρου και της θείας ευωδίας του Χριστού» στέλνει σε μας τις ακτίνες της αγάπης της.

Η Παναγία Δέσποινα Θεοτόκος Μαρία είναι «αεί ζώσα» κοντά στον πόνο και στη δοκιμασία κάθε ανθρώπου. Καθώς ίσταται εκ δεξιών του Σωτήρος Χριστού εκτενώς και ακοιμήτως πρεσβεύει ως Μητέρα υπέρ των Τέκνων της. Αυτή είναι το βάλσαμο στους πόνους μας, το λιμάνι στις τρικυμίες της ζωής, η όαση στον καύσωνα της αμαρτίας, η παρηγοριά στην απόγνωσή μας, η χαρά στη θλίψη μας, η ανόρθωση στις πτώσεις μας, η ελπίδα στη ζωή μας.

Ας ανοίξουμε τα αισθητήρια της ψυχής μας για να προσεγγίσουμε και κατανοήσουμε τι σημαίνει για όλους εμάς τους θνητούς η Κοίμηση της Παναγίας. Ας ακολουθήσουμε τη ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου για να ενωθούμε με το Χριστό και γευθούμε τη ζωή και τη χαρά που η θεία μέθεξη παρέχει στον άνθρωπο.

Ας πλησιάσουμε τα θεομητορικά αγιάσματα, όπου εορτάζεται η αθάνατη Κοίμηση και ας λάβουμε την ευλογία της φιλόστοργης Μητέρας μας Παναγίας.

«Δεύτε οι πιστοί, τω τάφω προσέλθωμεν της Θεομήτορος και περιπτυξώμεθα καρδίας χείλη όμματα μέτωπα ειλικρινώς προσάπτοντες και αρυσσόμεθα, ιαμάτων άφθονα χαρίσματα εκ πηγής αενάου βλυστάνοντα» (Τροπ. Θ , Ωδής του Κανόνος της Κοιμήσεως).

Εγκάρδια και πατρικά σας εύχομαι να έχετε συνεχή και αμείωτη
την ευλογία και αγάπη της Παναγίας στη ζωή σας.
† Ο Φθιώτιδος ΝΙΚΟΛΑΟΣ

* Απόσπασμα από το βιβλίο « Θεομητορικά Νεύματα», του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, των Εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

  

Σχετικά άρθρα με «Παναγία Δέσποινα: Ιαμάτων Άφθονα Χαρίσματα»:

Ο Άγιος Παΐσιος για την Παναγία
Προσευχή στην Παναγία για βοήθεια
Παρακλήσεις στην Παναγία
Παναγία Μητέρα μας
Δεκαπενταύγουστος ο ιερός…


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις