Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θαυματα » Παναγία η Αντιφωνήτρια

Παναγία η Αντιφωνήτρια

Παναγία η Αντιφωνήτρια

Παναγία η Αντιφωνήτρια

Παναγία η Αντιφωνήτρια και η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών στο Άγιον Όρος.

Ο Αυτωκράτωρ του Βυζαντίου Θεοδόσιος βοήθησε με χρήματα για να κτισθεί η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Είχε μια κόρη που την έλεγαν Πλακιδία, παντρεμένη στη Ρώμη με τον εκεί βασιλεύοντα. Αυτή κάποτε θέλησε να επισκεφθεί τον αδελφό της Αρκάδιον, Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ταξιδεύοντας για την Πόλη, πέρασε από το Άγιον Όρος, να δει την Ιερά Μονή που έκτισε ο πατέρας της. Οι Μοναχοί την υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές και μεγαλοπρέπεια…

Αυτή θέλησε κατόπιν να μπει και στον Ναό. Δεν τόλμησε όμως να εισέλθει από την κυρία είσοδο, αλλά από ένα παράθυρο του Νάρθηκα. Από τον Νάρθηκα κατόπιν θα προχωρούσε και στον κυρίως Ναό. Αλλά ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή που της είπε:

– Τι θέλεις εσύ εδώ. Εδώ μένουν Μοναχοί. Οι εχθροί της πίστεως μας θα βρουν αφορμή να κατηγορήσουν την σεμνότητα του μοναστικού βίου. Στάσου και μη προχωρήσεις, για να μη πάθεις κακό…

Η Πλακιδία τρόμαξε και σταμάτησε. Κατάλαβε, ότι ήταν η φωνή της Παναγίας, που προστατεύει το Άγιον Όρος. Γονάτισε και ζήτησε συγγνώμη για το ακούσιο παράπτωμά της.

Αναχωρώντας από το Μοναστήρι διέταξε να στήσουν στη θέση εκείνη την Εικόνα της Παναγίας, που την ονόμασαν «Αντιφωνήτρια» και να διατηρούν ακοίμητη κανδήλα εις ανάμνησιν του θαύματος.

Από τότε καθιερώθηκε η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών στο Άγιον Όρος, οποιασδήποτε κοινωνικής τάξεως. Αυτός ο κανών τηρείται αυστηρώς μέχρι σήμερον.

Θαύματα της Παναγίας,
Χαραλάμπους Δ. Βασιλόπουλου

Σχετικά άρθρα:
Παναγία του Ακαθίστου της Μονής Χιλανδαρίου
Σταυρώθηκε με Άγιο Μύρο και η Παναγία έκαμε το θαύμα
Θαύμα Παναγίας: Ο Ιεχωβάς που έγινε προσκυνητής

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο