Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Πανηγύρισε η Κυρά της λίμνης Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

Πανηγύρισε η Κυρά της λίμνης Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

Πανηγύρισε η Κυρά της λίμνης Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

Πανηγύρισε η Κυρά της λίμνης Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

Η παλαίφατη και ιστορική Μονή της Παναγίας Μαυριωτίσσης αποτελεί ένα κόσμημα για την ακριτική Καστοριά. Χτισμένη κυριολεκτικά δίπλα στη λίμνη, κουβαλά ιστορία 10 αιώνων, μιας και αποτελεί οικοδόμημα του 1084. Κάθε της γωνιά, κάθε πέτρα, κάθε αγιογραφία, κάθε σκάλισμα, κρύβει και μία μνήμη από αρχαία, ένδοξα, μα όχι ξεχασμένα χρόνια.

Μα πρωτίστως, στον κάθε προσκυνητή, η επιβλητική μορφή της Παναγίας στο τέμπλο του Καθολικού θυμίζει ότι αυτή διαφεντεύει τον τόπο. Και αυτή η παρουσία της είναι καθημερινή, απτή και συνάμα παρηγορητική για όσους την αναζητούν.

Ένας τέτοιος ιστορικός και αγιώνυμος τόπος δεν θα μπορούσε παρά να τιμάται, εκκλησιαστικώ τω τρόπω, με λαμπρότητα μα συνάμα και με προσευχή και κατάνυξη, καθώς αρμόζει στην Κυρά της λίμνης!

Έτσι, στις 23 Αυγούστου, στα «εννιάμερα» της Παναγίας, όπως έχει επικρατήσει στην Παράδοση να λέγεται η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είθισται να τελείται πάνδημος Αγρυπνία και μάλιστα υπαίθρια.

Πλην όμως φέτος, λόγω του ότι η εορτή συνέπεσε να είναι ημέρα Κυριακή, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο βράδυ και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή το πρωί.

Προεξάρχων των Ακολουθιών ο επιτόπιος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ και συγκυρηναίοι του Ιερού Θυσιαστηρίου οι Ιερείς της Μητροπόλεως. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και τελείωσε περίπου στις 9.30. Με το πέρας της αρτοκλασίας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο παραμυθητικό στους πιστούς, αναφέροντας εκτενώς τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως την Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να την μνημονεύει μάλιστα σε κάθε Ακολουθία.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την πρωινή δροσιά της λίμνης και τα παιχνιδίσματα να δίνει και μια ευχάριστη φυσική νότα στην πνευματική πανδαισία της αναιμάκτου ιερουργίας. Απευθυνόμενος στο πλήθος των Καστοριανών που προσήλθε στην υπαίθρια αυτή ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Παναγία ως οικονόμο. Εξήγησε πώς οικονόμησε τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και συνεχίζει έως σήμερα να οικονομεί κάθε άνθρωπο : τη σωτηρία του, τα αγαθά του κτλ. Γι’ αυτό και στο Άγιον Όρος απαντάται και με το προσωνύμιο «Οικονόμισσα».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει όσους συνετέλεσαν στην άψογη διοργάνωση της Πανηγύρεως, τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόλαο, τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Νεκτάριο και την αδελφότητα, τους Ιεροψάλτες κ. Αποστολίδη, κ. Τσακλίδη και κ. Κεφαλά, τους υπευθύνους του Ραδιοφωνικού Σταθμού για την αναμετάδοση των Ακολουθιών, τον π. Βασίλειο Μπογιατζή για το κόλλυβο που φιλοτέχνησε και φέτος καθώς και όσους διηκόνησαν την χάρη της Παναγίας.

Φωτογραφικό υλικό

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Πανηγύρισε η Κυρά της λίμνης Καστοριάς (ΦΩΤΟ)»:

Αγρυπνία Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στα Τρίκαλα
Εδέσσης Ιωήλ: Πιο πάνω από τον εαυτό σου θα πρέπει να έχεις το υπούργημα της ιερωσύνης
Εορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κομοτηνή (ΦΩΤΟ)
Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Φανουρίου Πετρουπόλεως
Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά στη γενέτειρά του (ΦΩΤΟ)
Εορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μητρόπολη Αργολίδος (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο