Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας
Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας
http://www.imverias.gr/images/AgiouStefanouAugoustos2018.jpg

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας

Την Πέμπτη 2 Αυγούστου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Βεροίας, επί τη εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου.

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας – Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

«Καί ουκ ίσχυον αντιστήναι τη σοφία και τώ πνεύματι ώ ελάλει».

Εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας την ανακομιδή τού ιερού λειψάνου τού αγίου πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Tιμά τον νεαρό διάκονο πού θυσίασε πρώτος τη ζωή του υπερασπιζόμενος την αλήθεια τής πίστεως στον Χριστό.

Τιμά το πρώτο μέλος της πού υπέμεινε μαρτυρικό διά λιθοβολισμού θάνατο όχι από τούς ειδωλολάτρες Ρωμαίους αλλά από τούς ομοεθνείς του Ιουδαίους, από εκείνους πού παρότι είδαν και άκουσαν τον Χριστό, είδαν τα θαύματά του και άκουσαν τη διδασκαλία του, είδαν το πάθος και την ανάστασή του, δεν θέλησαν να τον πιστεύσουν, δεν θέλησαν να δεχθούν ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας πού ανέμεναν, και αντέδρασαν με τον πιο σκληρό και αγνώμονα τρόπο απέναντί του.

Και τώρα επαναλαμβάνουν το ίδιο στον νεαρό διάκονο τής Εκκλησίας του, για να επαληθευθεί ο λόγος τού Κυρίου «ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι».

Διώκεται ο Στέφανος, γιατί οι Ιουδαίοι και οι άρχοντες τής Συναγωγής δεν θέλουν να πιστεύσουν σε όσα τούς λέγει για τον Χριστό, αποδεικνύοντάς τους ότι στο πρόσωπό του βρίσκουν την εκπλήρωσή τους όλες οι προφητείες για τον Μεσσία.

Διώκεται, γιατί οι Ιουδαίοι δεν θέλουν να παραδεχθούν το λάθος τους, να παραδεχθούν ότι κακώς δεν πίστευσαν ότι ο Χριστός ήταν ο Μεσσίας πού για αιώνες περίμεναν.

Διώκεται, γιατί οι άρχοντες των Ιουδαίων, οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, δεν βρίσκουν επιχειρήματα με τα οποία να μπορούν να αποκρούσουν όσα λέγει ο νεαρός διάκονος.

«Καί ουκ ίσχυον αντιστήναι τη σοφία και τώ πνεύματι ώ ελάλει», γράφει ο ιερός συγγραφέας των Πράξεων των αποστόλων. Δεν μπορούσαν να αντισταθούν στη σοφία και το πνεύμα με το οποίο μιλούσε.

Και πώς θα μπορούσαν, αφού ο Στέφανος μιλούσε έχοντας τον φωτισμό και τη χάρη τού Κυρίου, για τον οποίο βρισκόταν ενώπιον των αρχιερέων και ανακρινόταν. Και η χάρη αυτή ήταν εμφανής και στα λόγια και στη μορφή του, ώστε δύο φορές σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς ότι ήταν «πλήρης χάριτος και δυνάμεως» και «πλήρης πνεύματος αγίου».

Μπορεί ο πρωτομάρτυς Στέφανος να μην διέθετε την κατάρτιση των αρχιερέων και των γραμματέων, είχε όμως τη χάρη και τον φωτισμό τού Χριστού, ο οποίος διαβεβαιώνει τούς μαθητές του να μην προβληματίζονται τι θα πουν, όταν θα βρεθούν ενώπιον των διωκτών τους, επειδή πιστεύουν σε Αυτόν και ομολογούν την πίστη τους, διότι θα τούς δώσει «στόμα και σοφίαν, ᾗ ου δυνήσονται αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν». Θα τούς δώσει σοφία και επιχειρήματα, ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αναιρέσει και να τα αμφισβητήσει.

Αυτό ακριβώς, αδελφοί μου, βλέπουμε να συμβαίνει και με τον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Εκείνος αναπτύσσει τα επιχειρήματά του για τον Χριστό και οι αρχιερείς δεν μπορούν να τον αντικρούσουν. Εκείνος βλέπει μπροστά του τον ουρανό ανοικτό και «τον Ιησούν ἑστώτα εκ δεξιών τού Θεού», και δεν δυσκολεύεται καθόλου να μιλήσει για την αλήθεια πού βλέπει. Ούτε δυσκολεύεται να υπομείνει με θάρρος το μαρτύριο, γιατί γνωρίζει ότι η πίστη του στον Χριστό είναι η αληθινή πίστη και αξίζει κάθε θυσία γι᾽ Αυτόν πού θυσιάσθηκε για μάς, πού θυσιάσθηκε για να μάς χαρίσει την αιώνια ζωή και βασιλεία του.

«Καί ουκ ίσχυον αντιστήναι τη σοφία και τώ πνεύματι ώ ελάλει».

Αδελφοί μου, πάντοτε υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν αυτοί πού θα αμφισβητούν τον Χριστό και την πίστη μας σε Αυτόν, και εμείς θα καλούμεθα να ομολογήσουμε το όνομά του, εάν θέλουμε να είμεθα γνήσιοι μαθητές του. Ας μην ανησυχούμε όμως. Γιατί ο Χριστός θά δώσει και σε μάς τη σοφία και το πνεύμα του για να αντιμετωπίσουμε όσους αμφισβητούν τη θεότητά του, όσους ειρωνεύονται και συκοφαντούν την πίστη μας και την Εκκλησία μας, όσους αρνούνται να δεχθούν ότι ο Χριστός είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος τής ζωής μας και τού κόσμου.

Ο Χριστός θα δώσει και σε μάς «στόμα και σοφίαν», αρκεί εμείς να έχουμε τη θέληση να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας· να μην αρνηθούμε την αγάπη μας στον Χριστό και να την υπερασπισθούμε μέχρι τέλους. αρκεί να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο αληθινό από τον Χριστό, τίποτε πιο αληθινό από την πίστη μας, η οποία στήριξε και στηρίζει τον κόσμο, η οποία ανέδειξε εκατομμύρια μάρτυρες, αγίους, οσίους και ιεράρχες, η παρουσία των οποίων είναι ζωντανή μέσα στην Εκκλησία μας και μέσα στη ζωή των πιστών, όπως συνέβη και με τον τιμώμενο άγιο πρωτομάρτυρα Στέφανο, ο οποίος φανερώθηκε τρεις φορές στον ευσεβή ιερέα Λουκιανό, για να τού υποδείξει τον τόπο στον οποίο βρισκόταν το ιερό λείψανό του και να γίνει η ανακομιδή του, την οποία μνημονεύει η Εκκλησία μας σήμερα.

Ταπεινώς εύχομαι, αδελφοί μου, η πίστη και η καθαρότητα τής ζωής τού αγίου Στεφάνου να αποτελούν παράδειγμα και πρότυπο για όλους μας, ώστε να αξιωθούμε και εμείς τής χάριτος τού Θεού, τής οποίας πλήρης ήταν εκείνος. αμήν.

Φωτογραφικό υλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Σχετικά άρθρα με «Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Βεροίας»:

Πρώτη Παράκληση στην Παναγία στην Ι.Μ. Αργολίδος
Η Πρώτη Ιερά Παράκληση της Παναγίας στην Ερμούπολη
Υποδοχή Λειψάνου Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στην Κατερίνη
Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης Ιγνατίου
Ανακομιδή Ιερού Λειψάνου Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο