Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Πατερικές Διδαχές για τον πνευματικό αγώνα

Πατερικές Διδαχές για τον πνευματικό αγώνα

Πατερικές Διδαχές για τον πνευματικό αγώνα

Πατερικές Διδαχές για τον πνευματικό αγώνα

Πρώτος αγώνας μας γίνεται για να μειώσουμε τα πάθη και να τα νικήσουμε πλήρως. Δεύτερος αγώνας μας είναι το να αποκτήσουμε τις αρετές και να μην αφήσουμε την ψυχή άδεια, ούτε άπρακτη. Τρίτος αγώνας της πνευματικής πορείας μας είναι, το να φυλάγουμε με νηφαλιότητα τους καρπούς των αρετών μας και των κόπων μας. Γιατί έχουμε εντολή, όχι μόνο να εργαζόμαστε με πολύ κόπο, αλλά και να φυλάγουμε άγρυπνα τους καρπούς των κόπων μας (Γεν. 2,15). (Άγιος Θεόδωρος Εδέσσης)

Ο αρχάριος (στα πνευματικά) χρειάζεται χειραγωγό, επειδή η ψυχή, πριν έρθει η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, έχει μεγάλο πόλεμο εναντίον των εχθρών και δεν μπορεί να διακρίνει η ίδια, αν η γλυκύτητα που δοκιμάζει, προέρχεται από τον εχθρό. Αυτό μπορεί να το διακρίνει μόνο εκείνος, που γεύτηκε ο ίδιος το Άγιο Πνεύμα. Αυτός αναγνωρίζει την Χάρη κατά τη γεύση. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Είναι απαραίτητο να έχουμε υπακοή, ταπείνωση και αγάπη, αλλιώς όλες οι μεγάλες ασκήσεις και αγρυπνίες, μας αποβαίνουν μάταιες… (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Πνευματική άσκηση χωρίς υπακοή, γεννά κενοδοξία. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Όπου είναι ο πολύς κόπος, εκεί έρχεται και η πολλή ανάπαυση. Όπου είναι η πολλή θλίψη, εκεί κατόπιν έρχεται η πολλή χαρά. Και όπου είναι ο πολύς αγώνας, έρχεται κατόπιν η πολλή ξεκούραση και η πολλή πληρωμή. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)

Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία μέσα από τις κατηγορίες των Αγίων – Γεροντικά, Προσευχητάρια, Ψυχωφελή, Λειτουργικά, Παιδικά, βιβλία που μιλούν στην ψυχή.

Βρειτε τα βιβλια εδω

Σχετικά άρθρα με «Πατερικές Διδαχές για τον πνευματικό αγώνα»:

Άγιος Παΐσιος: Πως δημιουργείται μια αρμονική οικογένεια;
Οι αδυναμίες του ανθρώπου!
Υπάρχουν καιροί πικροί
Παρακαλείτε, παρακαλείτε τον λαόν μου
Άγιος Παΐσιος: Η μάνα μπορεί από αδιάκριτη αγάπη να βλάψει το παιδί της

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο