Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Γέροντας Νίκων: Η προσευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με (ΒΙΝΤΕΟ)

Γέροντας Νίκων: Η προσευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με (ΒΙΝΤΕΟ)

Γέροντας Νίκων: Η προσευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με (ΒΙΝΤΕΟ)

Γέροντας Νίκων: Η προσευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ομιλία του Γέροντα Νίκωνος της Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους για την προσευχή.

Σε χριστιανούς μιλάω… Όλοι ξέρουμε τι είναι η προσευχή. Δεν περιμένουμε να το μάθουμε τώρα. Εδώ απλώς θα βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα.

Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουνε δυο είδη προσευχής. Η κοινή προσευχή και η ατομική προσευχή. Η κοινή είναι αυτή που κάνουμε όλοι μαζί στους Ναούς ή όπου αλλού. Την ατομική προσευχή μπορεί να την κάνει κανείς παντού και πάντα. Θα κάνουμε και τα δυο είδη προσευχής και την ατομική και την κοινή στους Ναούς.

Παράδειγμα μας σε όλα θα είναι ο Χριστός. Ο Χριστός και μόνος του προσευχότανε και στον Ναό πήγαινε.

Όταν κάνουμε προσευχή με κομποσχοίνι λέμε «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με»

Η προσευχή είναι η βάση της σωτηρίας μας. Δεν μπορούμε να σωθούμε χωρίς προσευχή. Δεν γίνεται τίποτα χωρίς την προσευχή. Κανένα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας, η Βάπτιση, το Χρίσμα, ο Γάμος, η Θεία Λειτουργία, η Εξομολόγηση. Όλα επιτελούνται με την προσευχή. Σε όλα τα Μυστήρια η βάση είναι η προσευχή. Και μάλιστα είναι η ίδια τόσο μεγάλο Μυστήριο που ένα πατέρας της Εκκλησίας λέει «είναι προτιμότερο να σταματήσει η αναπνοή σου παρά η προσευχή σου» (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος).

Την προσευχή δεν μπορεί να στην διδάξει κάποιος. Κανένας δεν θα σας μάθει πως να προσευχόσαστε. Την προσευχή τη μαθαίνουμε φυσικά μόνοι μας… Όπως κανένας δεν μας δίδαξε να βλέπουμε ή πως να ακούμε. Προσευχόμενοι θα μάθουμε πως να προσευχόμαστε…

Οι πατέρες μας παρέδωσαν μια προσευχή, ασφαλή, που δεν κάνουμε ποτέ λάθος όταν την λέμε. Θα κάνουμε όλες τις προσευχές που λέει η Εκκλησία μας και Παρακλήσεις και Απόδειπνα και τους Χαιρετισμούς. Αλλά αυτή την προσευχή θα την κάνουμε μέσα μας. Το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με».

Δεν μας σώζει η πίστη στο Θεό. Όλοι έχουν κάποιο θεό και πιστεύουνε, ο καθένας έχει το θεό του και πιστεύει. Λέει ο Απόστολος Παύλος, και τα δαιμόνια πιστεύουν και φρίσουν. Εμείς δεν έχουμε καν την πίστη των δαιμόνων! Πιστεύουμε και είμαστε και αναίσθητοι. Όχι φρίκη δεν μας πιάνει. Δεν μας σώζει η πίστη στο Θεό. Τι μας σώζει; Η πίστη ότι ο Χριστός είναι ο Θεός.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Γέροντας Νίκων: Η προσευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με (ΒΙΝΤΕΟ)»:

Προσευχή όταν φεύγουμε από το σπίτι
Προσευχές στον Κύριο για κάθε μέρα
Προσευχή για ύπνο
Γέροντας Εφραίμ: Ένα κομποσχοίνι δεν πάει χαμένο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Αγιορείτικα κομποσχοίνια ΕΔΩ

Προσθέστε Σχόλιο