Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Η προσοχή και η προσευχή…

Η προσοχή και η προσευχή…

Η προσοχή και η προσευχή

Η προσοχή και η προσευχή…

Ας βαδίσουμε το δρόμο μας με προσοχή της καρδιάς και με αίσθηση ψυχής.

Γιατί αν καθημερινά συζεύονται η προσοχή και η προσευχή, γίνονται παρόμοια με το πυρφόρο άρμα του Προφήτη Ηλία και ανεβάζουν ψηλά στον ουρανό εκείνον που τις κατέχει.

Και τι λέω; Εκείνου που κατορθώνει τη νήψη ή επιδιώκει να την κατορθώσει, η μακάρια καρδιά γίνεται νοητός ουρανός με ήλιο, σελήνη και άστρα. Γίνεται χώρος του αχώρητου Θεού σύμφωνα με μυστική θεωρία και ανάβαση. Αυτός λοιπόν, στον οποίο υπάρχει έρωτας θείας αρετής, ας προσπαθεί πρόθυμα με τη βοήθεια του Κυρίου, να μετατρέπει τα λόγια σε έργα. Εμποδίζοντας με κάποια βία την πεντάδα των αισθήσεών σου, από τις οποίες η ψυχή βλάπτεται, θα κάνεις ελαφρότερο οπωσδήποτε τον αγώνα και τον πόλεμο της καρδιάς.

Απόκλειε λοιπόν με κάποιες επινοήσεις όλους αυτούς που έρχονται απ’ έξω, και πολέμα τους λογισμούς, που γεννιούνται από αυτούς εσωτερικά, με θείες και ασώματες μεθοδεύσεις.

Με τον κόπο των αγρυπνιών διώχνε τις ηδονές. Έχε εγκράτεια στα φαγητά και τα ποτά. Λέπτυνε το σώμα σου αρκετά, για να κάνεις εύκολο κι ελαφρό για σένα τον πόλεμο γύρω από την καρδιά. Έτσι τον εαυτό σου ευεργετείς, όχι άλλον. Και να πειθαρχείς την ψυχή σου με τη μελέτη του θανάτου. Μάζεψε το διασκορπισμένο σου νου με τη μνήμη του Ιησού Χριστού. Ο νους ξαστερώνει καλύτερα συνήθως τις νύχτες, με τις λαμπρές θεωρίες του Θεού και των θείων.

Οσίου Φιλόθεου του Σιναΐτου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η προσοχή και η προσευχή…»:

Σήμερα νηστεύουν οι άνθρωποι ή όχι;
Προσευχή για θεραπεία
Πιστεύω εις ένα Θεό – The Symbol of Faith
Προσκύνηση Αγίων Λειψάνων και Σκηνωμάτων
Ποιος ο σκοπός της νηστείας και της μετανοίας;
Γιατί έχει καθιερωθεί η νηστεία;

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο