Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Συμμετοχή στις χαρές και λύπες της ζωής

Συμμετοχή στις χαρές και λύπες της ζωής

χαρές και λύπες Υπάρχει μετάνοια

… χαρές και λύπες έχει η σύζευξις …

Συμμετοχή στις χαρές και λύπες της ζωής

Οι άγιοι δεν είναι αμέτοχοι στις χαρές ή στις λύπες της ανθρώπινης βιοτής.

Η χαρά των πνευματικών τους παιδιών αποτελεί γι’ αυτούς διπλή χαρά.

Το βλέπουμε στην “Επιθαλάμιο επιστολή” του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου.

Μετά το γάμο ενός νέου ζεύγους στον οποίο δεν μπόρεσε λόγω υγείας να παρευρεθή, τους στέλνει τις ευχές του με επιστολή όπου αναφέρει:

«Η πολυαγαπημένη Ευώπιον, καιρός γάμου, το θεμέλιο της ζωής, ευχές γονέων που εκπληρώνονται. Και εγώ να είμαι απών, που ήταν δικαιότατο να είμαι κοντά σας και να ενώνω μαζί σας τις ευχές μου…  Άλλοι ας ζωγραφίζουν την ομορφιά της νέας κι ας συγκρίνουν την χάρι του γαμπρού και ας ραίνουν με ευχές και λουλούδια τον νυφικό θάλαμο. Εγώ θα τραγουδήσω για σας το δικό μου επιθαλάμιο άσμα:

«Είθε να σας ευλογήση ο Κύριος από την Σιών» και «είθε αυτός να στερεώση την συζυγία και είθε να δης παιδιά των παιδιών σου», και δεν είναι πολύ να πω καλλίτερους από αυτούς.

Και παρών να ήμουν αυτό θα σας ευχόμουν, σας το εύχομαι και τώρα. Αυτό παραγγείλαμε και σε όποιους τυχόν γάμους παραβρεθήκαμε τα στεφάνια να είναι δικά τους και δικές μου οι ευχές, που γνωρίζω ότι δεν τις περιορίζουν οι τόποι».

Και σε άλλη επιστολή:

«Βάζω το δεξί χέρι του ενός νέου στο δεξί χέρι του άλλου και των δύο μαζί τα χέρια στο χέρι του Θεού. Διότι είναι πρέπον, όπως κάθε άλλο αγαθό, έτσι ακριβώς και η σύζευξις να γίνη για κάθε καλλίτερο και σύμφωνα με τις δικές μας ευχές. Στους γάμους τώρα συνεισφέρω τις ευχές μου, που είναι το καλλίτερο δώρο που έπρεπε να κάνω…»

«Η οικογένεια κατά τους τρεις ιεράρχες»
Βενέδικτου Ιερομονάχου Αγιορείτου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Σχετικά άρθρα:
Άγιος σημαίνει σχέση αγάπης!
Ο λόγος του Θεού δημιουργεί, φωτίζει…
Πρεσβεία Θερμή – Χριστιανικό τραγούδι
Η Πιστή είναι η κινητήρια δύναμη της Ορθοδοξίας
Οι νέοι και η Αγία Γραφή

Προσθέστε Σχόλιο