Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 1 Οκτωβρίου: Σύναξη Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

1 Οκτωβρίου: Σύναξη Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Πανήγυρις Παναγίας Γοργοϋπηκόου στη Θεσσαλονίκη Πανήγυρις της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στα Βριλήσσια Πανήγυρις Παναγίας Γοργοεπηκόου Ιωνίας Θεσσαλονίκης Σύναξη Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Η Σύναξη Παναγίας της Γοργοϋπηκόου εορτάζεται 1 Οκτωβρίου

Σήμερα εορτάζουν: Σύναξη Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Η γνωστότερη μετά την «Πορταϊτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοϋπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

Κομποσχοίνια Δάκρυα Παναγίας ΕΔΩ

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Σύναξη Παναγίας της Γοργοϋπηκόου»:

Παρακλητικός Κανών Παναγίας Γοργοεπηκόου
Εορτή Οσίου Ρωμανού του Μελωδού
Εγκαίνια Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μητρόπολη Σπάρτης
Πέτρας Γεράσιμος: Να εφαρμόζουμε το Θέλημα του Θεού στη ζωή μας
174 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου
Αγιασμός για το νέο ακαδημαϊκό έτος στη Βελλά

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα