Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκων

Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκων

Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκων

Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκων

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε και φέτος, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, Πολιούχου αυτής.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Την αρτοκλασία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε θερμά, για την τιμητική πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, τον οποίο χαρακτήρισε πνευματικό διδάσκαλό του και καύχημα για την Εκκλησία της Ελλάδος. Απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αλλοτρίωση και τον πνευματικό αποπροσανατολισμό της εποχής μας προτρέποντας το εκκλησίασμα να στραφεί, με μετάνοια και προσευχή, σε όσα πραγματικά έχουν αξία και τα οποία μόνο η ‘’εν Χριστώ ζωή’’ μπορεί να εξασφαλίσει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.α) τους μαθητές των σχολείων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Δαβάκης και Κρητικός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Βερούτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Δούκας, ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα κ. Βέρδος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Χρυσακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γ. Ε. Σ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος κ. Πούπουζας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκων»:

28 Νοεμβρίου: Εορτή Οσίου Στεφάνου του Νέου του Ομολογητού
Εξόδιος Ακολουθία Ηγουμένης της Μονής Αγίου Γεωργίου Κορινού (ΦΩΤΟ)
Αγρυπνία Οσίου Πορφυρίου στη Χαλκίδα
Πανήγυρις Αγίας Βαρβάρας Ιλίου
Επίσκοπος Δορυλαίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Λιονάκης
Αγιοκατάταξη Γέροντα Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου
Αγιοκατάταξη Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο