Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Τα Χριστούγεννα επί θύραις…

Τα Χριστούγεννα επί θύραις…

Τα Χριστούγεννα επί θύραις...

Τα Χριστούγεννα επί θύραις…

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωρικής

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ακούσαμε την παραβολή του μεγάλου δείπνου. Σύμφωνα με αυτή, ένας άνθρωπος ετοίμασε μέγα δείπνο, στο οποίο κάλεσε πολλούς. Όταν όλα είχαν ετοιμαστεί, έστειλε τον δούλο του να ειδοποιήσει τους προσκεκλημένους, οι οποίοι όμως με διάφορες δικαιολογίες, αρνήθηκαν να παραστούν. Τότε ο οικοδεσπότης οργίστηκε για την περιφρόνηση της πρόσκλησης και έστειλε ξανά τον δούλο του να προσκαλέσει αυτή τη φορά τους καταφρονημένους, οι οποίοι και αποδέχθηκαν την κλήση για το δείπνο. Επειδή όμως περίσευαν θέσεις κενές, ο οικοδεσπότης έστειλε πάλι τον δούλο του, ώστε να φέρει και άλλους μέχρι να γεμίσει το τραπέζι. Η παραβολή τελειώνει με τη διαβεβαίωση του οικοδεσπότη ότι κανένας από αυτούς που αρνήθηκαν την πρόσκλησή του δεν επρόκειτο να γευτεί το δείπνο του.

Στην παραβολή του μεγάλου δείπνου συνοψίζεται, αδελφοί μου, όλο το σχέδιο της θείας οικονομίας. Ο οικοδεσπότης είναι ο Θεός Πατέρας που στέλνει τον Υιό Του, σαρκώνεται και προσκαλεί όλους τους ανθρώπους στη βασιλεία Του. Αυτή η πρόσκληση έχει ως αποδέκτες όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, αποτελεί δηλαδή κατά τον Κύριλλο Αλεξανδρείας παγκόσμιο κάλεσμα.

Η ευαγγελική περικοπή αναφέρει ότι ο δούλος αποστέλλεται τρεις ξεχωριστές φορές για να προσκαλέσει τους ανθρώπους στο ετοιμασμένο πνευματικό δείπνο. Την πρώτη φορά κάλεσε «πολλούς», οι οποίοι, κατά τους ερμηνευτές Πατέρες, αντιστοιχούν στα «πρόβατα τα απολωλότα οίκου Ισραήλ», δηλαδή στον εκλεκτό λαό του Θεού, τον κληρονόμο της επαγγελίας του ερχομού του Μεσσία. Οι τρεις άνθρωποι που δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση κατανοούνται κατά δύο τρόπους. Αφενός αντιπροσωπεύουν τους Ιουδαίους που δεν αποδέχθηκαν τον Χριστό ως Μεσσία και αφετέρου κάθε άνθρωπο που αρνείται το κάλεσμα από τον Θεό. Η πρόσκληση που σημειώνεται με τη φράση «ελάτε, όλα είναι πια έτοιμα» είναι η ίδια η πρόσκληση του Χριστού, το «ήγγικε η βασιλεία των ουρανών», και φανερώνει ότι με την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, η πνευματική τράπεζα της βασιλείας των ουρανών είναι πλέον έτοιμη. Στο πρόσωπο του Χριστού θεώθηκε η ανθρώπινη φύση και συστάθηκε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να μετάσχουν και να κοινωνήσουν με τον ίδιο τον Θεό.

Τη δεύτερη φορά, ο δούλος αποστέλλεται για να φέρει στο δείπνο τους «φτωχούς, τους ανάπηρους, τους κουτσούς και τους τυφλούς». Αυτή η ομάδα των ανθρώπων πάλι έχει διπλή σημασία. Κατά πρώτον εξυπονοούνται οι εθνικοί, οι μη Ιουδαίοι, οι πρώην ειδωλολάτρες, οι οποίοι δεν είχαν γνώση του αληθινού Θεού, δεν ήταν κληρονόμοι της επαγγελίας. Παρόλα αυτά, μπολιάστηκαν στην Εκκλησία, διότι αποδέχθηκαν με χαρά την κλήση από τον Θεό. Κατά δεύτερον, δηλώνεται ο κάθε άνθρωπος που ενώ αρχικά βρίσκεται μακριά από τον Θεό και έτσι στερείται τον πλούτο, τη χαρά και το φως του Θεού, στη συνέχεια αποδέχεται τη θεία πρόσκληση και πλέον απολαμβάνει τη συμμετοχή του στο δείπνο.

Ο δούλος στέλνεται και για τρίτη φορά, ώστε να «αναγκάσει» τους ανθρώπους να έρθουν, μέχρις ότου να πληρωθούν όλες οι θέσεις και γεμίσει το σπίτι του οικοδεσπότη. Το κάλεσμα αυτή τη φορά περικλείει μία άλλη δυναμική. Είναι το κάλεσμα της Εκκλησίας, που παρατείνεται μέχρι της συντελείας του αιώνος, καλώντας τον κάθε άνθρωπο να συμμετάσχει στο δείπνο της βασιλείας των ουρανών μέσω των αγίων μυστηρίων, τα οποία είναι οι πύλες του παραδείσου, κατά τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα.

Το αντίστοιχο κάλεσμα του Θεού δέχθηκαν και οι Προπάτορες, τους οποίους τιμούμε σήμερα. Ήταν άνθρωποι που με την πίστη και τους αγώνες τους δόξασαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από τον Θεό. Αυτοί προετοίμασαν και προανήγγειλαν την έλευση του Μεσσία και Λυτρωτή, ο Οποίος γεννήθηκε για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Αδελφοί, με τα Χριστούγεννα επί θύραις, μιμούμενοι τους αποδέκτες της μεγάλης κλήσεως στην ιστορία, ας αποδεχθούμε και εμείς την πρόσκληση του Θεού και ας ετοιμάσουμε το «σπήλαιο» της ψυχής μας για να υποδεχθεί επάξια τον ενανθρωπήσαντα Χριστό. Αμήν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Τα Χριστούγεννα επί θύραις…»:

Αββά πες μου, πού ήσουν;
Απόστολος Κυριακής ΙΑ´ Λουκά 16-12-2018
Ευαγγέλιο Κυριακής Ι´ Λουκά 9-12-2018
Ευαγγέλιο Κυριακής ΙΔ´ Λουκά 2-12-2018

Ακολουθήστε μας:
googleplus


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις