Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ταμασού Ησαΐας: Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έμαθε να συγχωρεί

Ταμασού Ησαΐας: Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έμαθε να συγχωρεί

Ταμασού Ησαΐας: Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έμαθε να συγχωρεί

Ταμασού Ησαΐας: Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έμαθε να συγχωρεί

Την Κυριακή ΙΑ Ματθαίου, 5 Σεπτεμβρίου 2021, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στο Φάρμακά.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Οικονόμος Λεόντιος Πέτρου, προϊστάμενος του Ιερού Ναού, και ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως πατήρ Ραφαήλ Μισιαούλης.

Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην αξία της συγχωρητικότητας. Ευτυχής είναι ο άνθρωπος, ανέφερε, που έμαθε να συγχωρεί. Δηλαδή, να μη θέλει να κρατάει τίποτε μέσα του, όσο κι αν τον πλήγωσε ο άλλος. Έτσι ειρηνεύει ο άνθρωπος, γαληνεύει, έχει μιά γλυκύτητα μέσα του. Κυρίως όμως έχει την αίσθηση ότι τον συγχωρεί και αυτόν ο Θεός.

Ο Βασιλεύς δείχνει ευσπλαχνία στην αδυναμία του ανθρώπου που δεν έχει να αποδώσει το οφελούμενο ποσό και τον απαλλάσσει από την υποχρέωση της οφειλής. Ο δούλος που απαλλάχθηκε από την αμύθητη οφειλή, στη συνέχεια δείχνει την αγνωμοσύνη, την διαστροφή και το μίσος του.

Μόλις συναντά ένα συνδούλο του που του οφείλει το ασήμαντο ποσό των 100 δηναρίων απαιτεί από αυτόν αμέσως και επί τόπου το οφειλούμενο ποσό. Ο συνδούλος του τον παρακαλεί θερμά με τα ίδια λόγια που και αυτός παρακάλεσε τον Βασιλιά του.
«Μακροθύμησε και θα σε αποδώσω όλα τα χρωστούμενα». Ο αχάριστος δούλος αποκρίνεται με την σκληρή και την απάνθρωπη απόφαση της φυλακίσεως του συνδούλου του μέχρις ότου πάρει πίσω το ποσό της οφειλής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος ανέγνωσε ευχή υπέρ του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου και ευσταθείας πάσης της κτίσεως. Να αναφερθεί ότι η πρώτη Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου τιμάται ως «ημέρα Περιβάλλοντος», η οποία με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια ως η 1η Σεπτεμβρίου.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ταμασού Ησαΐας: Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έμαθε να συγχωρεί»:

Προσφορά αιγοπροβάτων στους πυροπλήκτους από τη Μητρόπολη Γόρτυνος
Πανήγυρις στη Χαλάστρα για τον πολιούχο της πόλεως Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη
Η Εκκλησία της Κρήτης για την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη
Η άνοδος της Εικόνος της Θεοτόκου στο Μετόχιο της Γεθσημανής
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παλιουρής Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο