Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Τι λένε οι Άγιοι για την ιεροκατηγορία;

Τι λένε οι Άγιοι για την ιεροκατηγορία;

Τι λένε οι Άγιοι για την ιεροκατηγορία;

Τι λένε οι Άγιοι για την ιεροκατηγορία;

Τον ”αμαρτωλό” παπά να τον βλέπετε σαν έναν λεπρό, που όμως μοιράζει χρυσά νομίσματα. Όσο αμαρτωλός και αν είναι ο παππάς, αυτό δεν καθιστά, τα Μυστήρια που επιτελεί, άκυρα. Όποιος κατακρίνει ιερέα, είναι ανάξιος να περάσει την εξώπορτα του Ναού. (Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου)

Μην κρίνεις ιερέα, διότι αν είναι άξιος, θα είναι φωτιά και θα καείς. Και αν είναι ανάξιος, θα είναι κάρβουνο και θα μουντζουρωθείς.(Άγιος Βασίλειος ο Μέγας)

Αν συναντούσα Επίσκοπο ή μοναχό να πορνεύει, θα έβγαζα τη χλαμύδα μου και θα την έριχνα πάνω του, για να μην τον δει κανένα μάτι. (Μέγας Κωνσταντίνος)

Να προσέχετε αδελφοί μου, οι κοσμικοί να μην κατηγορείτε τους παπάδες, να μην τους βρίζετε και να μην τους παραμελείται, διότι βάζετε φωτιά και καίγεστε, αφού οι παπάδες είναι ανώτεροι και από τους Αγγέλους! (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)

Κάποτε στο λεωφορείο μία γυναίκα έβριζε τους παπάδες. Την άφησα να ξεσπάσει και όταν σταμάτησε, της είπα: «Έχουμε απαιτήσεις από τους παπάδες, άλλα και αυτούς δεν τους έρριξε ο Θεός με τα αλεξίπτωτα. Είναι άνθρωποι και έχουν ανθρώπινες αδυναμίες. Μπορείς όμως να μου πεις, μία μητέρα σαν εσένα βαμμένη, με κάτι νύχια σαν το γεράκι, τι παιδί θα γεννήσει και πώς θα το αναθρέψει; Και παπάς και καλόγερος να γίνει, πώς θα είναι;». (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της, με σκοπό δήθεν να βοηθήσουν για την διόρθωση, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία. Ούτε, βέβαια τον Χριστό. Τότε αγαπάμε την Εκκλησία, όταν με την προσευχή μας αγκαλιάζουμε κάθε μέλος της και κάνουμε, ό,τι κάνει ο Χριστός. Θυσιαζόμαστε, αγρυπνούμε, κάνομε το παν, όπως Εκείνος, ο οποίος «τις λοιδορίες δεν τις ανταπέδιδε, και όταν έπασχε δεν απειλούσε» (Α’ Πετρ. 2,23). (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)

Πολλές φορές λένε κατηγορίες για τους ιερείς. Αλλά και οι παπάδες άνθρωποι είναι. Μπορεί ένας άνθρωπος να έσφαλε στη ζωή του, δεν φταίνε και όλοι οι άνθρωποι. Και ένας παπάς μπορεί να έσφαλε, δεν φταίνε όλοι οι παπάδες. Αλλά «μην κρίνετε » λέγει ο Χριστός «ίνα μη κριθήτε», διότι με το μέτρο που κρίνουμε θα κριθούμε μια μέρα. Ποιοι είμαστε που θα κρίνουμε; Να κάνουμε προσευχή, να φωτίζει ο Θεός τον κάθε άνθρωπο. Όσο μπορούμε να συγχωρούμε. (Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης)

Χαίροις πάτερ Παΐσιε

Εικονες, Βιβλια και Αναμνηστικα Αγιου Παισιου εδω

Σχετικά άρθρα με «Τι λένε οι Άγιοι για την ιεροκατηγορία;»:

«Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν»
Χρήσιμες συμβουλές για την πολυλογία – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου
Μην κρίνουμε μόνο από αυτά που βλέπουμε… (Διδακτική ιστορία)
Πρέπει να φιλάμε το χέρι του ιερέα;
https://proseuxi.gr/prepei-na-filame-to-xeri-tou-ierea/

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο