Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Τιμή και δόξα στους Λακεδαιμόνιους ήρωες και ηρωίδες του 1821

Τιμή και δόξα στους Λακεδαιμόνιους ήρωες και ηρωίδες του 1821

Τιμή και δόξα στους Λακεδαιμόνιους ήρωες και ηρωίδες του 1821

Τιμή και δόξα στους Λακεδαιμόνιους ήρωες και ηρωίδες του 1821

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου και η «Επιτροπή του 1821», διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου 2021 εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ήρωες και ηρωίδες του Δήμου Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Σπάρτης, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας υπογραμμίζοντας τις αρετές της ενσυναίσθησης και της υπακοής.

Ακολούθως τελέσθηκαν η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση, για τους συμπατριώτες μας που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Πατρίδας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε, με γλαφυρό τρόπο, ο Υποδιευθυντης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Ευθύμιος Τουρνάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του τόπου στην Επανάσταση του 1821, καθώς και στις πιο σημαντικές λακωνικές ηρωικές μορφές.

Αμέσως μετά οι επίσημοι μετέβησαν στο – πλησίον του Ιερού Ναού – μνημείο του Γενικού Στρατηγού του Αγώνα στη Λακεδαίμονα, Παναγιώτη Γιατράκου, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Η Αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Ζαχαράκη Αναστασοπούλου, ύστερα από αίτημα της οικογένειας Γιατράκου, αναφέρθηκε περιεκτικά στην προσφορά του οπλαρχηγού στον Αγώνα, ενώ ανάγνωσε και μία επιστολή της χήρας του Παναγιώτη Γιατράκου προς τον Βασιλιά Όθωνα, όπου περιγράφονταν οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες διαβιούσε η ίδια και η οικογένειά της. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσαν οι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές άντρες και γυναίκες, καθώς και η Φιλαρμονική του Δ. Σπάρτης.

Στις τιμητικές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριος Σκάλκος. Επίσης παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Λακωνίας κκ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Τιμή και δόξα στους Λακεδαιμόνιους ήρωες και ηρωίδες του 1821»:

Εορτασμός πάντων των εν Γαλλία διαλαμψάντων Αγίων
Επέτειος ολοκαυτώματος της ηρωικής νήσου των Ψαρών

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο