Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Το κακό στον κόσμο πως μπήκε;

Το κακό στον κόσμο πως μπήκε;

Το κακό στον κόσμο πως μπήκε;

Το κακό στον κόσμο πως μπήκε;

Ο Οκτώβριος δεν είναι συνδεδεμένος μόνο με τον εορτασμό του έπους του 40 αλλά και με την πικρή ανάμνηση της κατοχής.

Το έπος κράτησε λίγους μήνες, ενώ η κατοχή τέσσερα χρόνια. Φρίττει κανείς μελετώντας τις ιστορικές πηγές και ιδιαίτερα το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, όπου αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής και ο πόνος που προκάλεσαν στην πατρίδα μας οι ναζί κατακτητές.

Ένα μεγάλο «γιατί;» ανεβαίνει στο στόμα, έκφραση απορίας, παράπονου και θυμού μαζί.

Ένα ανάλογο «γιατί;» έχει μείνει στο στόμα μας, έστω κι αν πέρασαν πάνω από δύο μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο του καλοκαιριού.

Τόσοι άνθρωποι απανθρακώθηκαν τόσες περιουσίες έγιναν στάχτη τόση έκταση γης έγινε κρανίου τόπος! «Γιατί;»

Η απάντηση είναι: Δεν ξέρουμε!

Ξέρουμε όμως καλά κάποια άλλα γεγονότα καθώς και τον σκοπό τους:

Ξέρουμε ότι ο Θεός έπλασε τα πάντα όχι απλώς καλά αλλά «καλά λίαν». Ξέρουμε επίσης ότι μας έδωσε την δυνατότητα να ανεβούμε από το «λίαν καλώς» στο «άριστα», δηλαδή στη θέωση, να γίνουμε «κατά χάριν θεοί».

Γι’ αυτόν τον σκοπό μας στόλισε με δυο κορυφαία χαρίσματα: το λογικό και την ελευθερία. Κι εμείς, επιλέγοντας να γίνουμε θεοί χωρίς τον Θεό, αυτά τα χαρίσματα τα… χαραμίσαμε και με την εγωιστική παράχρηση τους τα κάναμε μέσα καταστροφής μας και του περιβάλλοντός μας.

Έτσι μπήκε το κακό στον κόσμο από τη δική μας ανταρσία.

Επομένως όπως ο Μέγας Βασίλειος επισημαίνει, «το κυρίως κακό, η αμαρτία, εξαρτάται (όχι από τον Θεό) αλλά από τη βούλησή μας.

Από μας εξαρτάται ή να απέχουμε από την κακία ή να είμαστε μοχθηροί».

Από τη δική μας επίσης ανταρσία, όπως λέει ο απόστολος Παύλος «υπετάγη και η φύση στη φθορά». Από εκεί προήλθαν οι αρρώστιες, οι φυσικές καταστροφές και ο θάνατος.

Ξέρουμε εξ άλλου και ότι ο Θεός δεν μας άφησε σ’ αυτό το χάλι αλλά κατέβηκε στη γη ο Ίδιος να διορθώσει τα πράγματα. Γι’ αυτό ντύθηκε την ανθρώπινη φύση και δεν απέφυγε τις συνέπειες της ανταρσίας μας.

Εκούσια δέχθηκε να τις γευθεί μέχρι… τον πάτο!

Έτσι ήπιε μέχρι τη τελευταία σταγόνα το πικρό ποτήρι της κακίας μας: περιφρόνηση, μίσος, άδικη καταδίκη και θάνατο.

Και πάνω στο Σταυρό, λίγο πριν πεθάνει, Τον ακούσαμε να φωνάζει το πιο δυνατό «γιατί;» της ανθρώπινης ιστορίας! «Θεέ μου, θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;»

Δεν πήρε κι Εκείνος απάντηση! Κι ενώ ως Θεός μπορούσε να… σώσει τον Εαυτό Του και να κατέβει από τον Σταυρό, δεν υπάκουσε στη λογική των σταυρωτών Του, που Τον προκαλούσαν να το κάνει μια λογική που και σήμερα Τον θέλει απλώς «πυροσβέστη» όλων των επίγειων κακών και τίποτε άλλο!

Εκείνος όμως πέθανε υπακούοντας στον Πατέρα Του, και μας άφησε το τέλειο πρότυπο υπακοής στον Θεό. Έτσι με τον θάνατό Του πάτησε τον θάνατο και τον έκανε πέρασμα στην αιώνια ζωή, φωτίζοντας και δίνοντας νόημα σε όλους τους πόνους και τα βάσανα του κόσμου!

Αυτά είναι που ξέρουμε καλά!

Και αυτά, αν θέλουμε, μπορούν να μας κάνουν όχι μόνο να αντέχουμε τα… ασήκωτα «γιατί;» της ζωής μας, αλλά να τα κάνουμε – εδώ και τώρα- «διαβατήρια» για την αληθινή και αιώνια ζωή!

Αρχιμ. Β.Λ.
Περιοδικό «Λυχνία Νικοπόλεως»

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Σχετικά άρθρα με «Το κακό στον κόσμο πως μπήκε;»:

Εμφάνιση Παναγίας: Μη φοβάσαι, παιδί μου είμαι η Παναγία
Ονόματα Ιησού Χριστού και η σημασία τους
Το θαύμα με το λάδι και το μουλάρι
Θαύμα η σωτηρία ενός ναυτικού

Προσθέστε Σχόλιο