Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτωνας

18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτωνας

18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτωνας

18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτωνας

Η Εορτή Αγίου Πλάτωνα είναι 18 Νοεμβρίου

Ο Άγιος Πλάτωνας έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγότανε από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικρός Ασίας, και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντιόχου.

Σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο. Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι κατείχε περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. Όμως ο Άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό. Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ’ όλα ταύτα ο Άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους.

Ο Άγιος Πλάτωνας διατήρησε όλη του την πίστη και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό, γι’ αυτό διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του (306 μ.Χ.). Έτσι λοιπόν ο Άγιος Πλάτωνας μεγαλομάρτυρας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τιμήθηκε με το αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Χορὸς Ἀγγελικός. 18 Νοεμβρίου: Εορτή Αγίου Πλάτωνα

Δυὰς ἡ εὐκλεής, τῶν κλεινῶν Ἀθλοφόρων, ἐδόξασε λαμπρῶς, τὴν Ἁγίαν Τριάδα, ὁ Πλάτων ὁ ἔνδοξος, Ρωμανὸς τε ὁ ἔνθεος, ἐναθλήσαντες, καὶ τὸν ἐχθρὸν καθελόντες, ὅθεν πάντοτε, ὑπὲρ ἠμῶν δυσωπούσι, τὸν μόνον Φιλάνθρωπον.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτωνας»:

Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σηφάκης
Ο πρώτος Εσπερινός του Αγίου Γερβασίου στην Πάτρα
Η Εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου στην Κέρκυρα
Η Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στη Λύδδα

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο