Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 27 Απριλίου: Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων

27 Απριλίου: Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων

27 Απριλίου: Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων

27 Απριλίου: Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων

Η Εορτή Αγίου Συμεών του Ιερομάρτυρος επισκόπου Ιεροσολύμων είναι 27 Απριλίου

Ο Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του μνήστορος Ιωσήφ και αδελφός του αδελφοθέου Ιακώβου, που έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Μετά τη δολοφονία του Ιακώβου, επίσκοπος ανέλαβε ο Συμεών. Σ’ όλη τη διάρκεια της επισκοπικής του θητείας, υπήρξε αντάξιος του αδελφού του. Η ανεξάντλητη αγωνιστικότητα του, η τέλεια αυταπάρνηση του, καθώς και το απαράμιλλο θάρρος του, κατέστησαν τον Συμεών φωτεινό πνευματικό αστέρι, δια του οποίου στηρίχθηκαν και οδηγήθηκαν πολλές ψυχές στη σωτηρία. Το εντυπωσιακότερο, όμως, χαρακτηριστικό του Συμεών ήταν το ακατάβλητο φρόνημα του.

Αν και 120 χρονών γέροντας, δεν κάμφθηκε μπροστά στο μαρτύριο. Υπέστη με νεανική φλόγα το σταυρικό θάνατο το έτος 107 μ.Χ. Και η νεανική ψυχή του γέροντα Συμεών αποδήμησε κοντά στο στεφανοδότη Κύριο. Βέβαια, με το παράδειγμα του άφησε διδαχή στο ποίμνιο του την εντολή του Αποστόλου Παύλου: «Τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης» (Προς Κολασσαεΐς, γ’ 2). Δηλαδή, προς τα πάνω, προς το Θεό, διευθύνετε και προσηλώνετε τις σκέψεις σας, όχι στα γήινα και φθαρτά. Διότι και ο Συμεών, αν και 120 χρονών γέροντας, από τέτοιο φρόνημα εμπνεόμενος αντιμετώπισε παλικαρίσια το μαρτύριο. Στους Παρισινούς Κώδικες βρίσκεται Ακολουθία του Αγίου Συμεών, ποίημα του υμνογράφου Θεοφάνους.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Χορὸς Ἀγγελικός. Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων

Χριστοῦ σε συγγενῆ, Συμεὼν Ἱεράρχα, καὶ Μάρτυρα στεῤῥόν, ἱερῶς εὐφημοῦμεν, τὴν πλάνην ὀλέσαντα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσαντα· ὅθεν σήμερον, τήν παναγίαν σου μνήμην, ἑορτάζοντες, ἁμαρτημάτων τὴν λύσιν, εὐχαῖς σου λαμβάνομεν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «27 Απριλίου: Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων»:

Υποδοχή τιμίου λειψάνου Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος στις Αχαρνές
Φθιώτιδος Συμεών: Πατέρα μου γλυκέ, Καλή Ανάσταση!
Η Εορτή του Ευαγγελιστού Μάρκου στην Κέρκυρα
Η Εορτή της Παναγίας της Βοήθειας στην Πάτρα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο