Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 28 Ιουλίου: Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

28 Ιουλίου: Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

Αρχίζει το Σαρανταλείτουργο Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Δράμας – Μνημόνευση ονομάτων 28 Ιουλίου: Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

28 Ιουλίου: Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

Η Εορτή Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου είναι 28 Ιουλίου

Η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου έζησε στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις αγίες εικόνες.

Η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου καταγόταν από την Καππαδοκία και διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβεια της, αλλά και για την σωματική ωραιότητα της και για την ευγενή ανατροφή της. Είχε ζητηθεί λοιπόν σε γάμο, από διακεκριμένο άνδρα του παλατιού και ξεκίνησε για το Βυζάντιο. Στη διαδρομή όμως, πέρασε από τη Μονή του Χρυσοβαλάντου και τόσο ελκύστηκε από τη συναναστροφή των καλογριών, ώστε πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει μαζί τους. Έτσι απέρριψε τις κοσμικές δόξες, γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε τα υπάρχοντα της, βοηθώντας πολλούς φτωχούς και τα υπόλοιπα χρήματα τα εναπόθεσε στη Μονή. Έγινε μοναχή και η ζωή της μέσα στο μοναστήρι υπήρξε πολύ ασκητική και αγία.

Όταν πέθανε η ηγουμένη, η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου, παρά την άρνηση της, ορίστηκε διάδοχος της. Από τη νέα της θέση, επετέλεσε τα καθήκοντα της άριστα. Ο Θεός μάλιστα, την προίκισε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Έτσι δια της προσευχής της, απάλλαξε πολλούς από τα δαιμόνια. Προαισθάνθηκε τον θάνατο της και απεβίωσε ειρηνικά, γεμάτη χαρά για το ευχάριστο ουράνιο ταξίδι της.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον. Εορτή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Βασιλείας γήινους πάλαι οὐκ ἔτυχες, ἀλλ’ ἄφθαρτων στεφάνων νῦν σὲ ἠξίωσεν, ὁ Νυμφίος σου Χριστὸς ὁ ὡραιότατος ὢ καθιέρωσας σαύτην, ὅλη καρδία καὶ ψυχή, Εἰρήνη Ὁσία Μῆτερ, Χρυσοβαλάντου ἡ δόξα, ἠμῶν δὲ προσφυγὴ καὶ βοήθεια.

Πολλά είναι τα θαύματα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ειδικά σε όσους με πίστη ζητούν την βοήθεια της – Χειροποίητη εικόνα Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου

Βρειτε την εδω

Σχετικά άρθρα με «28 Ιουλίου: Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου»:

27 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός
Αρχίζει το Σαρανταλείτουργο Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Δράμας – Μνημόνευση ονομάτων
26 Ιουλίου: Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
Τρισάγιο στον Τάφο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντα Αιμιλιανού
Η Εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Αληθινή Σύρου

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο