Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 9 Ιουνίου: Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

9 Ιουνίου: Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

9 Ιουνίου: Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

9 Ιουνίου: Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Η Εορτή Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας είναι 9 Ιουνίου

Ο Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της Υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου επαναλαμβάνεται και στις 18 Ιανουαρίου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ὡς κῦρος οὐράνιον θεολογία ἡ σή, βραβεύει ἐν πνεύματι τῇ ἐκκλησίᾳ Χριστοῦ τὴν χάριν τὴν ἔνθεον· σὺ γὰρ καθυπογράψας τῆς Τριάδος τὴν δόξαν, μύστης τῆς Θεοτόκου καὶ ὑπέρμαχος ὤφθης, παρ’ ἧς λαμπρῶς ἐδοξάσθης, ἱεράρχα Κύριλλε.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «9 Ιουνίου: Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας»:

8 Ιουνίου: Αγία Καλλιόπη
7 Ιουνίου: Όσιος Παναγής Μπασιάς (Παΐσιος)
7 Ιουνίου: Άγιος Θεόδοτος ο εν Άγκυρα

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο