Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Αγάπησαν τον Κύριο

Αγάπησαν τον Κύριο

Αγάπησαν τον Κύριο Κύριος Ιησούς Χριστός Μεγάλη Δοξολογία

Αγάπησαν τον Κύριο

«Λίαν πρωΐ της μιας σαββάτων έρχονται επί το μνημείον»

Τη σημερινή Κυριακή, Κυριακή των Μυροφόρων, πλημμυρίζει τους Ναούς μας μια θαυμάσια ευωδία. Δεν είναι μόνο η ολάνθιστη άνοιξη που μεθάει τον αέρα. Δεν είναι ούτε τα μύρα, τα φυσικά αρώματα των Μυροφόρων γυναικών.

Περισσότερο από όλα είναι το άρωμα των ψυχών τους, η αρετή τους. Είναι η αγάπη τους προς τον νεκρό Διδάσκαλο.

Αγάπη μοναδική, που θα διαλαλούν οι αιώνες… Ας δούμε πολύ σύντομα πως οι άγιες εκείνες Μυροφόρες εκδήλωσαν την αγάπη τους προς τον Κύριο και πως θα κατορθώσουμε κι εμείς να Τον αγαπήσουμε.

1. Πως εκδήλωσαν την αγάπη τους οι άγιες Μυροφόρες

Ο άγιος Νικόδημος είχε αγοράσει μύρα για την κηδεία του Κυρίου. Αλλά για τις άγιες Μυροφόρες γυναίκες δεν ήταν αρκετό. Θέλησαν να περιποιηθούν ακόμη περισσότερο το ενταφιασμένο πλέον Σώμα του λατρευτού Διδασκάλου.

Γι’ αυτό πήγαν και αγόρασαν κι εκείνες μύρα, τα οποία ήταν πολύ ακριβά. Από την αγάπη τους δηλαδή προς τον Κύριο δεν λυπήθηκαν τα χρήματα. Του προσέφεραν ότι καλύτερο μπορούσαν να προμηθευθούν Τον ετίμησαν χωρίς να περιμένουν καμία ανταπόδοση – δεν θυμούνταν τον λόγο του Κυρίου ότι θα ανασταινόταν.

Η αγάπη τους δεν ήταν τόσο φωτισμένη με την πίστη, ήταν όμως ειλικρινής, ανιδιοτελής!

Ούτε περίμεναν να ξημερώσει. Ο πόθος τους να φροντίσουν το νεκρό Σώμα έδιωξε τον ύπνο και την κούραση, που ασφαλώς ήταν πολύ μεγάλη λόγω των δραματικών γεγονότων που είχαν ζήσει εκείνες τις ημέρες.

Έτσι, πήγαν στο Μνήμα αξημέρωτα: «λίαν πρωΐ της μιας σαββάτων».

Εκδήλωσαν την αγάπη τους με μια πολύ τολμηρή πράξη.

Στην πραγματικότητα έβαλαν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Διότι κινήθηκαν μόνες τους, αδύναμες γυναίκες, στην πόλη που μόλις προχθές αντηχούσε από τα άγρια «σταυρωθήτω» κινήθηκαν μέσα στη νύχτα, εκτεθειμένες σε κακοποιούς που δρουν τέτοιες ώρες.

Επιπλέον πήγαν, αν και γνώριζαν ότι την είσοδο του Μνήματος σκέπαζε μεγάλη πέτρα, την οποία εκείνες δεν θα μπορούσαν μόνες τους να μετακινήσουν.

Πόσο δυνατή ήταν η αγάπη τους, η αφοσίωσή τους προς τον Κύριο, ώστε να τα αψηφήσουν όλα αυτά!

2. Πως θα κατορθώσουμε να αγαπήσουμε κι εμείς τον Κύριο

Πως θα ανάψει και στη δική μας καρδιά η ζωογόνα φλόγα της αγάπης προς τον Κύριο; Θα το κατορθώσουμε, αν μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Δεν συναντούμε αυτές τις μορφές για πρώτη φορά μέσα στην Καινή Διαθήκη, τη νύχτα της Αναστάσεως.

Ο ιερός ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει (βλ. Λουκ. η’ 1-3) ότι κατά τις περιοδείες του Κυρίου Τον ακολουθούσαν όχι μόνο οι δώδεκα Μαθητές Του αλλά και κάποιες γυναίκες τις οποίες ο Κύριος είχε θεραπεύσει από ασθένειες, ή τις είχε ελευθερώσει από δαιμόνια που τις ταλαιπωρούσαν, όπως η αγία Μαρία η Μαγδαληνή, από την οποία ο Κύριος είχε βγάλει επτά δαιμόνια.

Αυτές οι γυναίκες λοιπόν, βαθιά ευγνώμονες προς τον Κύριο, «διηκόνουν αυτώ από των υπαρχόντων αυταίς».

Εισέφεραν από τα υπάρχοντά τους για τη συντήρηση του Κυρίου και των Μαθητών Του.

Αυτό είναι το μυστικό των Μυροφόρων γυναικών: η βαθιά ευγνωμοσύνη.

Αν θέλουμε να αγαπήσουμε τον Κύριο, πρέπει να εκτιμούμε τις αναρίθμητες ευεργεσίες Του.

Και να προσπαθούμε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας πως; Να Τον δοξάζουμε και να Τον ευχαριστούμε ακόμη, να αγωνιζόμαστε να ζούμε σύμφωνα με το θέλημά Του.

Το είπε και ο Κύριος: «Εάν αγαπάτε με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε» (Ιω. ιδ’ [14] 15). Διότι έτσι κυρίως δείχνουμε την αγάπη μας σ’ Εκείνον, όταν εφαρμόζουμε τις εντολές Του.

Όμως όσο πιο πολύ τις εφαρμόζουμε, τόσο περισσότερο καθαριζόμαστε από την αμαρτία, αγιαζόμαστε, γνωρίζουμε τον Θεό και τόσο πιο πολύ Τον αγαπούμε!

Επομένως θα αγαπήσουμε τον Κύριο καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη και ασκώντας την τήρηση των αγίων εντολών. Ας τα ζητούμε αυτά με θερμή προσευχή.

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
15 Απριλίου 2017 – Τεύχος 2153

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις