Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ανακοίνωση της Ορθοδόξου Επισκοπικής συνελεύσεως της Μπενελούξ

Ανακοίνωση της Ορθοδόξου Επισκοπικής συνελεύσεως της Μπενελούξ

Ανακοίνωση της Ορθοδόξου Επισκοπικής συνελεύσεως της Μπενελούξ

Βρυξέλλες – Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπικὴ Συνέλευσις τῆς Μπενελοὺξ (CEOB) συνῆλθε γιὰ δεκάτη πέμπτη φορὰ στὶς Βρυξέλλες, στὴν ἕδρα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου, AvenueCharbo71, τὴν Πέμπτη 14 Ἰουνίου 2018, ὑπὸ τὴν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον). Ἦταν ἐπίσης παρόντες ὁ Πανιερώτατος Ἀρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχεῖον Μόσχας), ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος κ. Μᾶρκος (Πατριαρχεῖον Ρουμανίας), ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχεῖον Γεωργίας) καὶ ὁ Πανιερώτατος Ἀρχιεπίσκοπος κ. Ἐλισαῖος (Πατριαρχεῖον Μόσχας).

Ἐν πρώτοις, οἱ ἐπίσκοποι εἶχαν τὴν χαράν νὰ καλωσορίσουν τὸ νέον μέλος τῆς Συνελεύσεως, τὸν Πανιερώτατον Ἀρχιεπίσκοπον κ. Ἐλισαῖον, νέον ἱεράρχην τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας ἐν Ὀλλανδίᾳ. Ὁ Σεβασμιώτατος Πρόεδρος στὸν λόγο τῆς ὑποδοχῆς τοῦ νέου μέλους εύχήθηκε διὰ καλὴν μελοντικὴν συνεργασίαν μεταξὺ τῶν Ὀρθοδόξων Παρουσιῶν εἰς Μπενελούξ.

Οἱ ἀρχιερείς ἐνημερώθηκαν σχετικὰ μὲ μίαν κοινὴν δήλωσιν ποὺ οἱ ὑπεύθυνοι τῶν ἀναγνωρισμένων θρησκειῶν στὸ Βέλγιον σὲ συνεργασίαν μὲ τὸν Πρωθυπουργὸν καὶ τὸν Ὑπουργὸν Δικαιοσύνης διετύπωσαν καὶ σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία οἱ θρησκευτικὲς κοινότητες δεσμεύονται στὸ νὰ ἀποφεύγουν χρηματοδοτήσεις ἀπὸ τὸ ἐξωτερικὸ ποὺ θὰ μπορῦσαν νὰ ἐπηρεάσουν τὴν ἀνεξαρτησία τους. Δεσμεύονται ἐπίσης γιὰ τὴν προσπάθεια χρηστῆς οἰκονομικῆς διαχειρίσεως τῶν ἐνοριῶν τους. Στὴν δήλωση αὐτὴ ἐπιβεβαιώνεται ἐπίσης ἡ χρησιμότητα τῆς διαβουλεύσεως μεταξύ των αντιπροσώπων τῶν θρησκειῶν καὶ τῶν πολιτικῶν ἀρχῶν.

Οἱ ἱεράρχες εἶχαν ἄλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικὰ μὲ τὶς ἀλλαγές στὴν διαδικασία τῶν αἰτήσεων ἀναγνωρίσεως ἐνοριῶν στὸ Βέλγιον καὶ σχετικὰ μὲ τὶς ἐξελίξεις ὅσον ἀφορᾶ τὴ διδασκαλία τοῦ Ὀρθοδόξου χριστιανικοῦ μαθήματος στὰ Βελγικὰ σχολεῖα.

Τὰ μέλη τῆς Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως ἀντάλλαξαν σκέψεις γιὰ τὴν προετοιμασία τῆς ὀργανώσεως τοῦ Συνεδρίου τῶν Ὀρθοδόξων τῆς Μπενελοὺξ (21 – 23 Μαΐου 2020) καὶ ἐνημερώθηκαν γιὰ τὴ ζωὴ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στὴν Ὁλλανδία καθὼς καὶ γιὰ τὸ σχέδιο μιᾶς νέας Ὀρθοδόξου Ἡμερίδας στὸ Ἄμστερνταμ στὶς 17 Νοεμβρίου τοῦ 2018.

Ἡ οἰκουμενικὴ κίνηση καὶ ὁ διαθρησκειακὸς διάλογος, ἡ ὑλοποίηση τῆς προσκυνηματικῆς ἐκδρομῆς μετὰ τῶν Ρωμαιοκαθολικῶν ἐπισκόπων τοῦ Βελγίου στὴν Ἁγία Πετρούπολη (19-24 Σεπτεμβρίου 2018) εἶχαν σημαντικὴ θέση στὶς συζητήσεις.

Ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου Ἀθηναγόρας ἐνημέρωσε τοὺς ἀρχιερείς περὶ ἱστορικῆς συμφωνίας μετὰ τῶν Προχαλκηδονίων Ἐκκλησιῶν τοῦ Βελγίου, οἱ ὁποίοι ἀναγνωρίζουν τὸν ἐκάστοτε Μητροπολίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ὡς ἐκπρόσωπον των ἔναντι τῶν Ἀρχῶν τοῦ Βελγίου.

Ἡ ἑπόμενη συνεδρίασις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως τῆς Μπενελοὺξ καθορίσθηκε νὰ γίνει τὴν 14ην Νοεμβρίου 2018.

Ἠ Ὀρθόδοξος Ἐπισκοπικὴ Συνέλευσις δημιουργήθηκε κατόπιν ἀποφάσεως τῆς 4ης Πανορθοδόξου Προσυνοδικῆς Διασκέψεως ἡ ὁποία εἶχε συγκληθεί στὸ Chambésy (Γενεύη) τὸ Ἰούνιο τοῦ 2009.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!