Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως

Στις 14 Μαΐου η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 104η επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας. Για τον εφετινό εορτασμό, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, με τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, προσκάλεσαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησο. Ο Αρχιεπίσκοπος απεδέχθη την πρόσκληση και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Μέγας Πρωθιεραρχικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως. Πριν το τέλος του Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης προσφώνησε τον Μακαριώτατο. Αντιφωνώντας, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη για την πρόσκληση και εξέθεσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα και στην σύσσωμη πολιτική, πνευματική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, το φλέγον εθνικό ζήτημα της Κύπρου και την ανάγκη να μην λησμονηθεί. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας και του λαβάρου της Αναστάσεως. Πάροντες στον Εσπερινό ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος Κορρές Ιωάννης, ο Αστυνομικός Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος Καραμανλής Ιωάννης, ο Πλοίαρχος της κανονιοφόρου «ΚΑΣΟΣ» (που κατέπλευσε ειδικά για τους εορτασμούς και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πόλεως), Αξιωματικοί Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι Συλλόγων της περιοχής και εκπρόσωποι Αρχών.

Την Τρίτη 14 Μαΐου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Πριν την Δοξολογία ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε προς το εκκλησίασμα τονίζοντας το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και πώς αυτό επί 50ετία δεν αποδίδεται από την Διεθνή Κοινότητα στην Κύπρο και πώς η αδικία αυτή προσβάλλει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο. Ακολούθως, εκφωνήθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Βάϊο Τερζούδη, το επίσημο Πρωτόκολλο των «Ελευθερίων» της πόλεως και τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία. Την Κυβέρνησή μας εκπροσώπησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Τον «πανηγυρικό» της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης. Παρόντες ήταν ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Κωστίδης Γεώργιος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Διοικητής Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Παπασταθόπουλος Σταύρος, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Παράσχος Παπαδάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδολος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Κορρές Ιωάννης, οι Δήμαρχοι, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος και Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ρούλα Τσιρτσίδου, ο Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά Οσμάν, ο Αστυνομικός Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος κ. Καραμανλής Ιωάννης, ο Διευθυντής της Αστυν. Διευθύνσεως Αλεξανδρουπόλεως Ταξίαρχος Τσιάρας Λάμπρος, ο Διοικητής της Π.Υ. Αλεξανδρουπόλεως κ. Πασχάλης Χουρτερούδης, ο Λιμενάρχης κ. Σάββας Ιωάννου, ο Πλοίαρχος της κανονιοφόρου «ΚΑΣΟΣ», Πρόεδροι Συλλόγων της περιοχή και εκπρόσωποι Αρχών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε στο Ηρώον της πόλεως, κατάθεση στεφάνων και στη παραλιακή λεωφόρο, πολυπληθής μαθητική παρέλαση των μαθητών των σχολείων και των μελών των πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού. Ακολούθησε μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων και τροχοφόρων ενώ τους αιθέρες της πόλεως έσκισαν με τις διελεύσεις τους μαχητικά αεροσκάφη F16. Μετά το πέρας της παρελάσεως ο Μακαριώτατος ανέβηκε στο κτίριο της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ., τον Σωματάρχη και τον Μέραρχο σχετικά.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως»:

Τα 104 χρόνια ελευθερίας της γιόρτασε η Κομοτηνή
Εσπερινός Εορτής Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα
15 Μαΐου: Όσιος Αχίλλιος Επίσκοπος Λαρίσης

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο