Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στη Μητρόπολη Ιερισσού

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στη Μητρόπολη Ιερισσού

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στη Μητρόπολη Ιερισσού

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στη Μητρόπολη Ιερισσού

Η Εκκλησία μας πάντοτε μετά από μεγάλες Δεσποτικές Εορτές, κατά πάγια τακτική, τιμά τα Ιερά και Άγια Πρόσωπα που θεολογικώς και ιστορικώς πρωταγωνιστούν στην κατά Χριστόν Οικονομία, δηλαδή, σε όσα μεγαλεία έπραξε ο Άγιος Τριαδικός Θεός στο Πρόσωπο και με το Πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού χάριν της σωτηρίας του ανθρώπου.

Έτσι μετά τη φοβερά Ημέρα της Πεντηκοστής, κατά την οποία τιμούμε το γεγονός της επιδημίας του Αγίου Πνεύματος -εν είδει πυρίνων γλωσσών- προς τους Αγίους Αποστόλους και δι’ Αυτών σε όλο το Σώμα της Εκκλησίας, σήμερα Δευτέρα 5η Ιουνίου τ.έ. η Ορθοδοξία τιμά Αυτό Τούτο το Ομοούσιο και Ομοδύναμο και Ζωοποιό Άγιο Πνεύμα, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, του ενός Θεού που εν τρισίν Προσώποις, Πατρός, Υιού και Αγίου Πνεύματος, εδημιούργησε τα πάντα και συνέχει και συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. Εορτή που ο Λαός του Θεού τιμά όλως ιδιαιτέρως και δοξάζει τον Ένα της Τριάδος, τον Παράκλητο δηλαδή, με τον Οποίο κατέστεψε την Εκκλησία Του ο Κύριος και διένειμε τη Χάρη Του, όπως ακριβώς ο Ίδιος ο Κύριος το υπεσχέθη κατά την Θεανθρώπινη παρουσία Του στον Κόσμο.

Τη μεγάλη αυτή Ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ επεσκέφθη την Ενορία Αγίας Τριάδος Μοδίου και προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προς τιμήν του Παρακλήτου. Μαζί του ο Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ελευθεριάδης, Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος Αγίας Μαρίνης Μοδίου και Παιδαγωγός, ο Αιδ. Οικ. π. Παναγιώτης Χαλιάζης, Εφημέριος του Ιερού Ναού και οι Διάκονοι του.

Ο Λαός του Μοδίου και των όμορων Περιοχών προσήλθε στο πανηγύρι, με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Σάββα Αναστασιάδη, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Απόστολο Καρακίτσο και Απόστολο Πανταζίδη, τον Πρόεδρο του Μοδίου κ. Αθανάσιο Κωστούδη, τον Πρόεδρο ΟΠΑΠ κ. Παναγιώτη Επιτρόπου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Νικήτα Κροστάλη, Αθανάσιο Κυριάκου και Αθανάσιο Φουντούκη και τον Εκπρόσωπο του Διοικητού της Α΄ Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας Συνταγματάρχη κ. Αλέξανδρο Γκρέμο κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέλυσε προς το πυκνό Εκκλησίασμα την Αλήθεια της Ορθοδοξίας, ότι το Πανάγιο Πνεύμα συνιστά τη Λυδία Λίθο και την πηγή της ενότητος της Εκκλησίας μας, υπερτονίζοντας μάλιστα το Κοντάκιο της Εορτής, ότι με την Επιδημία του Αγίου Πνεύματος ο Τριαδικός Θεός «…Εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσε»! Όπου, λοιπόν, παρίσταται το Άγιο Πνεύμα και αρδεύει την Οικουμένη, υπάρχει ενότητα, τελεσιουργείται το Μυστήριο της Ενότητος του Σώματος του Χριστού, καθώς Εκείνος το εζήτησε από τον Πατέρα Του κατά τη Μεγάλη Πέμπτη το εσπέρας, λέγοντας: «…Ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς ἕν ἐσμεν» (Ιωάν. ιζ΄ 23).

Επέστησε δε, τέλος, την προσοχή ο Σεβασμιώτατος προς τον Λαό του Θεού, ότι ουδείς έχει δικαίωμα την ενότητα αυτή της Εκκλησίας να τη διαρρήξη, ουδείς έχει δικαίωμα να τη διασπάση και ουδείς να την εκμεταλλευτή προσωπικώς προς ίδιον όφελος, ιδίως κατά την περίοδο αυτή της πορείας προς τις Εθνικές Εκλογές. Επανέλαβε πλειστάκις την πάγια θέση της Ορθοδοξίας ότι ουδέποτε η Εκκλησία αναμιγνύεται ή ανεμίχθη στα πολιτικά πράγματα του Τόπου, καθότι εκφράζει το όλον και την αλήθεια του Θεού, το όλον και το πίστευμα του Ορθοδόξου Λαού και όχι μέρος αυτού!

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εσχηματίσθη πομπή και λιτανευτικώς η Πάνσεπτος Εικόνα της Αγίας Τριάδος στα χέρια των στρατευμένων παιδιών μας από την Α΄ Ταξιαρχία Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλβης, περιεφέρθη ανά τις οδούς του Μοδίου για την Ευλογία του Λαού και του Τόπου. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα εδέσματα που παρεσκεύασε με πολύ μεράκι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοδίου και Άρχοντες και Λαός παρεκάθησαν στο Παραδοσιακό Κουρμπάνι…

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στη Μητρόπολη Ιερισσού»:

Η Εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Γαλανάδο Νάξου
Η Πεντηκοστή στο Κάστρο του Διδυμοτείχου
Λαμπρά εόρτασε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Εδέσσης
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Αγρίνιο
5 Ιουνίου: Αγίου Πνεύματος

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο