Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η πίστη που σώζει και ενδυναμώνει

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η πίστη που σώζει και ενδυναμώνει

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η πίστη που σώζει και ενδυναμώνει
http://www.imdos.gr/wp-content/uploads/2019/02/SAM_2693.jpg

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η πίστη που σώζει και ενδυναμώνει

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Πορταΐτισσας, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κορνοφωλιά Σουφλίου και είναι Μετόχι της Αγιορείτικης Μονής των Ιβήρων, λειτούργησε την Κυριακή, 10 του μηνός Φεβρουαρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους, απότμημα του ιερού λειψάνου του οποίου φυλάσσεται στη Μονή, ως πολύτιμος θησαυρός ιάσεων και σωτηρίας.

Πλήθη πιστών προσήλθαν από όλη την Θράκη για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του αγίου και την περίπυστη εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας και να ζητήσουν την μεσιτεία του αγίου και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον Καθηγούμενο της κυριάρχου Μονής των Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ εκπροσώπησε ο εκ των αδελφών της Μονής Ιερομόναχος Γεώργιος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, αφού ευχαρίστησε για την άδεια τον Ηγούμενο της Μονής και την Γερόντισσα Εφραιμία, που με την αδελφότητά της διακονούν ευόρκως το Ιερό Μετόχιο, ευχήθηκε στους προσκυνητές η Χάρις του Θεού δια μεσιτείας του αγίου Χαραλάμπους να τους ενδυναμώνει την πίστη και το φρόνημα, την υπομονή και την αγωνιστικότητα, κατά το αποστολικό λόγιο «ενδυναμού εν τη Χάριτι τη εν Χριστώ Ιησού» (Β΄ Τιμ. 6, 1).

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αφορούσε την θεραπεία της θυγατέρας της Χαναναίας, εσημείωσε· «Αγαπητοί μου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Θεός δεν μπαίνει στα ανθρώπινα καλούπια. Δεν ενεργεί όπως οι άνθρωποι. Δεν λειτουργεί με τα δικά μας κριτήρια. Δεν είναι ένας Θεός που αρκείται σ’ αυτούς που Τον ακολουθούν. Τολμά και βγαίνει από τα όρια του περιούσιου λαού. Τολμά και βγαίνει από τα συνηθισμένα, προκειμένου να κηρύξει μετάνοια και να δώσει ελπίδα και νόημα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, δεν κάνει ό,τι ευχαριστεί τους δικούς Του. Δεν απολύει κανέναν από αυτούς που Τον αναζητούν, μόνο και μόνο γιατί δεν είναι όπως θέλουν όσοι νομίζουν ότι Τον γνωρίζουν και προσαρμόζουν το Ευαγγέλιο Του στον δικό τους τρόπο σκέψης.

Αλλά και δεν βιάζεται πάντα να κάνει αυτό που οι άνθρωποι επιθυμούν, ικανοποιώντας ευθύς τα αιτήματά τους. Αλλά περιμένει να ανοίξουν αληθινά την καρδιά τους. Να επιμείνουν και να φανερώσουν πόσο πιστεύουν. Έχει τη δύναμη να εκπληρώσει τα πάντα. Αλλά θέλει και την συνέργεια του ανθρώπου. Ζητά την πίστη. Την δοκιμάζει. Ζητά την εξυπνάδα και το χάρισμα του ανθρώπου. Ζητά την μετάνοια και την ταπείνωσή του. Όχι γιατί ο Ίδιος ως Θεός έχει ανάγκη από όλα αυτά. Αλλά γιατί έτσι ο άνθρωπος μαθαίνει να εμπιστεύεται αληθινά, να μετανοεί για τον τρόπο της ζωής του και να συνειδητοποιεί πόσο επώδυνη είναι η επήρεια του κακού και πως μπορεί μέσα από την πίστη να απαλλαγεί από αυτή την επίδραση.

Η στάση του Χριστού είναι για εμάς τους χριστιανούς ένα μήνυμα υπέρβασης των πάγιων αντιλήψεων που έχουμε για Εκείνον και την πίστη. Είναι μία πρόκληση εξόδου μας από τα συνηθισμένα, την αυτάρκειά και την επανάπαυση. Είναι μία πρόκληση να μην απορρίπτουμε και να μην απολύουμε κανέναν γιατί δεν φέρεται όπως εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να φέρεται. Είναι μία πρόκληση να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε την βούληση και τα έργα του Θεού, αλλά να επιμένουμε με προσευχή και με ταπείνωση να βρισκόμαστε κοντά Του και να Τον αναγνωρίζουμε ως τον Κύριό μας».

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι Δήμαρχοι Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός και Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στο Διδυμότειχο, παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος και αφού ευλόγησε τους άρτους ωμίλησε επίκαιρα για τη ζωή και το μαρτύριο του τιμώμενου αγίου.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η πίστη που σώζει και ενδυναμώνει»:

Βεροίας Παντελεήμων: Ο Θεός γνωρίζει τις αντοχές μας (ΦΩΤΟ)
Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος στον Άγιο Χαράλαμπο Πάτρας (ΦΩΤΟ)
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Χαράλαμπο Λενταριανών (ΦΩΤΟ)
Η Πρέβεζα γιόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο

Ακολουθήστε μας:
googleplus instagram


Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο