Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εκκλησία της Ελλάδος: Μήνυμα εν όψει της ιδιαζούσης υγιειονομικής περιστάσεως

Εκκλησία της Ελλάδος: Μήνυμα εν όψει της ιδιαζούσης υγιειονομικής περιστάσεως

Αρχιεπίσκοπος: Να ανέβουμε την ανηφοριά βαστώντας ο ένας το χέρι του άλλου Εκκλησία της Ελλάδος: Μήνυμα εν όψει της ιδιαζούσης υγιειονομικής περιστάσεως Ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό

Εκκλησία της Ελλάδος: Μήνυμα εν όψει της ιδιαζούσης υγιειονομικής περιστάσεως

Τέκνα έν Κυρίω άγαπητά,

Οι άνθρωποι, όσο δυνατοί κι αν είναι, αισθάνονται την ανάγκη κάπου να ακουμπήσουν όταν τούς συνταράσσουν οι δοκιμασίες της ζωής. (Η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη τώρα πού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την σοβαρή έξαρση της πανδημίας τού κορωνοϊού. Τού ιού, πού εδώ και αρκετούς μήνες απειλεί επικίνδυνα την ανθρωπότητα χωρίς να κάνει διακρίσεις. Τού ιού, πού ήρθε και άλλαξε ριζικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, με περιορισμούς, εμπόδια, απαιτήσεις, στερήσεις, οι οποίες όλο και εντείνονται. Βέβαια τα ερωτήματα διαρκώς πληθαίνουν. Γιατί δοκιμάζεται η ανθρωπότητα; Γιατί ο Θεός αργεί; Τι φταίει; Όσο η απάντηση αργεί, τόσο περισσότερο ελλοχεύει ο κίνδυνος τού διχασμού και της απόγνωσης.

Το ίδιο βασανιστικό ερώτημα απηύθυνε και ο Απόστολος Παύλος προς τον Θεό για να λάβει την απάντηση: «Αρκεί σοι η χάρις μου. Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται»1 . (Όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό αυτό, η δύναμη τού Θεού φανερώνεται μέσα στην αδυναμία τού ανθρώπου. Αυτό γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους.

Τρεις φορές παρακάλεσε τον Κύριο να τον απαλλάξει από την αρρώστια και η απάντησή του ήταν: «Σου αρκεί η χάρη μου».

Είναι δυνατόν, μέσα από την αδυναμία τού ανθρώπου να φανερώνεται η δύναμη τού Θεού; Όσο κι αν αυτό φαίνεται για την ανθρώπινη λογική αντιφατικό, στην πραγματικότητα δίνει μία απάντηση στο ερώτημα τού Κάθε ανθρώπου.

Η λύση βρίσκεται στην λέξη χάρη. «Σου αρκεί η χάρη μου». Η χάρη τού Θεού είναι ένα νέο πρίσμα, υπεράνω της ανθρώπινης λογικής, η οποία θέλει όλα να τα καταλάβει. Με την χάρη ο άνθρωπος βλέπει τον πόνο ως δωρεά, την αρρώστια σαν ευκαιρία για προσέγγιση τού Θεού, τις ταλαιπωρίες σαν ανύψωση σέ μία σφαίρα άλλης βιοτής. Οπωσδήποτε, αυτό δεν είναι εύκολο για τις ανθρώπινες δυνάμεις, μάλλον αδυναμίες, αλλά είναι δυνατόν μόνο με την χάρη τού Θεού.

Είναι η ώρα να μετατρέψουμε την δική μας αδυναμία σε δύναμη. Με την χάρη να αυξήσουμε την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό. Να συνδέσουμε συνειδητά την ζωή μας με την ζωή της Εκκλησίας. Να καλλιεργήσουμε τις αρετές της υπομονής, της ταπείνωσης και, κυρίως, της μετάνοιας πού θα μας οδηγήσει στην λύτρωση. Η προσευχή μας να γίνει καρδιακή, έντονη, τακτική για όλους τούς συνανθρώπους μας, Ιδιαίτερα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να βοηθήσουν τον πάσχοντα άνθρωπο. Ας προσευχόμεθα για την ίαση των ανθρώπων πού τούς επισκέφθηκε η ασθένεια, οι οποίοι μπορεί να είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ας προσευχόμεθα για όσους στερήθηκαν αγαπημένα πρόσωπα εξ αίτιας της πανδημίας. Ας προσευχόμεθα για τούς νέους μας, οι οποίοι, μέσα από αυτήν την δυσκολία της πανδημίας, μπορούν να ωριμάσουν συνειδητοποιώντας πώς τίποτε δεν είναι αυτονόητο σε αυτόν τον κόσμο. Ας προσευχόμεθα για τις ψυχές όσων έφυγαν για τον ουρανό λόγω αυτής της φονικής ίωσης. Η αγιαστική χάρη θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, αλλά και απολύτου σεβασμού στον συνάνθρωπο.

Οι πιστοί δικαιολογημένα ζητούμε από τον Θεό να μας απαλλάξει από κάποια ασθένεια, από πόνο ή ταλαιπωρία. Η χάρη τού Θεού ως απάντηση μας δίνει την δυνατότητα να αντέξουμε. Αναζητούμε την ασφάλεια κοντά στον Θεό, αλλά και στην ποιμαίνουσα Εκκλησία, η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για την υγεία της ψυχής, αλλά δεν αδιαφορεί για την υγεία τού σώματος των πιστών. Το σώμα είναι ναός τού Αγίου Πνεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκκλησία δίνει μεγάλη προσοχή στα πορίσματα της ιατρικής, αναφορικά με δύσκολα διλήμματα βιοηθικής, όπως μεταμοσχεύσεις, αντιμετώπιση πανδημίας και άλλα, τα οποία ιατρικά πορίσματα σέβεται, όταν δεν στερούν από τούς ανθρώπους την σωτηρία.

Το «αγκάθι» στο σώμα τού Παύλου, ό,τι κι αν ήταν αυτό, δεν εμπόδισε το ιεραποστολικό του έργο πού εκτείνεται σε όλη την τότε οικουμένη, δεν σταμάτησε την συγγραφή των επιστολών του. Δεν τον εμπόδισε να επισκεφθεί, ξανά και ξανά, τις Εκκλησίες πού ίδρυσε. Δεν τον εμπόδισε να γράφει επαινετικά λόγια για τούς χριστιανούς παραλήπτες των επιστολών ή για τούς συνεργάτες του. Ο Παύλος δεν άφησε την πικρία του για τον δικό του πόνο να επηρεάσει την συμπεριφορά του προς τούς άλλους.

Έτσι και εμείς, μετατρέποντας την αδυναμία σε δύναμη μπορούμε να μην αφήσουμε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο για την Βασιλεία των Ουρανών.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμπάσχουσα και συναγωνιζόμενη με τούς πιστούς, επαναλαμβάνει μαζί με τον Απόστολο Παύλο: «τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται, και ουκ εγώ πυρούμαι; ει καυχάσθαι δεί, τα της ασθενείας μου καυχήσομαι. Ο Θεός και πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού οίδεν, ο ών ευλογητός εις τούς αιώνας, ότι ού ψεύδομαι» (Β’Κορ. 11, 29-31).

Λαέ τού Θεού ηγαπημένε, «ανδρίζου, και κραταιούσθω η καρδία σου, και υπόμεινον τον Κύριον», για να ακούσεις την στοργική φωνή του Αρχηγού της Ζωής και Τελειωτού της πίστεώς μας Ιησού Χριστού: «απαλείψω παν δάκρυον από των οφθαλμών αυτών».

Ο Αθηνών ΙΕΡΩΡΥΜΟΣ, Πρόεδρος
Ο Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος
Ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος
Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός
Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας
Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων
Ο Άρτης Καλλίνικος
Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας
Ο Ζακύνθου Διονύσιος
Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος
Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ
Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος
Ο Αρχιγραμματεύς Ο Ωρεών Φιλόθεος

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εκκλησία της Ελλάδος: Μήνυμα εν όψει της ιδιαζούσης υγιειονομικής περιστάσεως»:

Μητρόπολη Πέτρας: Μονογονεϊκή οικογένεια – χωρισμός
Εορτή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Ο Μητροπολίτης Αρκαδίας Βασίλειος στη Μητρόπολη Κορίνθου
Μητρόπολη Λέρου: Για Κληρικούς που κάνουν χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
Αναστολή δράσεων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις