Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Εξομολόγηση και θεία Κοινωνία

Εξομολόγηση και θεία Κοινωνία

Εξομολόγηση θεία Κοινωνία

Εξομολόγηση και θεία Κοινωνία για να πάρουμε μέσα μας τον Χριστό

Από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως προηγείται της θείας Κοινωνίας.

Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει σχετικά:

«Πολλοί από τους πιστούς… ενώ είναι γεμάτοι από αμέτρητα κακά,… πλησιάζουν την αγία Τράπεζα κατά τις εορτές όπως τύχει. Δεν γνωρίζουν ότι κατάλληλος καιρός για την θεία Κοινωνία δεν είναι η εορτή και η πανήγυρη. Αλλά η καθαρή συνείδησηΓι’ αυτό σας παρακαλώ όλους, μην πλησιάζετε στα θεία Μυστήρια επειδή απλώς και μόνον το απαιτεί η εορτή.

Αλλά αν κάποτε πρόκειται να λάβετε μέρος στην αγία αυτή Προσφορά, να καθαρίζετε καλά τον εαυτό σας. Πολλές μέρες πριν με τη μετάνοια, την προσευχή, την ελεημοσύνη».

Η προτροπή του Ιερέως. Τα Άγια τοις αγίοις σημαίνει ότι «αυτός που δεν δείχνει αντάξια μετάνοια,… δεν είναι άξιος να προσέλθη στην θεία Κοινωνία».

Η καθαρή μετάνοια «γεννά στις καρδιές μας παντοτινή χαρά και συντελεί να ιδούμε το ανέσπερο φως, το οποίο εάν δεν αγωνισθούμε με κάθε προθυμία να αποκτήσουμε,… δεν θα μπορέσουμε να μεταλάβουμε τα θεία Μυστήρια αξίως».

Εξομολόγηση και θεία Κοινωνία

Για να δεχθή κανείς μέσα του το άγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού, πρέπει να καθαρισθή με την ιερά Εξομολόγηση.

Ο απόστολος Παύλος γράφει:

«Ας δοκιμάζη ο καθένας τον εαυτό του και τότε να τρώγη από τον άγιο Άρτο και να πίνη από το άγιο Ποτήριο. Διότι όποιος τρώγει και πίνει αναξίως, αυτός τρώγει και πίνει προς κατάκρισή του, αφού δεν κατανοεί ότι κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου». «Πως θα πάρουμε μέσα μας τον Θεό και θα γίνουμε σύσσωμοι με Αυτόν, αν δεν απορρίψουμε πρώτα τις αμαρτίες με εξομολόγηση και αν δεν καθαρίσουμε τον ρύπο που δημιουργήθηκε από αυτές στην ψυχή, με ελεημοσύνη, αγνεία και εγκράτεια, με προσευχή και κατάνυξη και τα άλλα έργα της μετανοίας;»

Εφ’ όσον η συνείδηση μας ελέγχει για κάτι, καταφεύγουμε στον Κύριο με την Εξομολόγηση, και ακολουθούμε τον λόγο Του, που εκφράζεται από τον Πνευματικό.

Εκείνος θα ρυθμίση και την προσέλευσή μας στην θεία Κοινωνία.

 

Ιερομονάχου Γρηγορίου

 

Σχετικό άρθρο:
Τα πατερικά κείμενα μας ερμηνεύουν τη Γραφή

Προσθέστε Σχόλιο