Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο

Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο

Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο

Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, πανηγύρισε ο περικαλλής ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου.

Την παραμονή το εσπέρας, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, μετά πλειάδος ιερέων και ιεροδιακόνου.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως στους πιστούς προσκυνητές περί της σημαντικής εορτής του Αγίου Αθανασίου, του «Στύλου της Ορθοδοξίας» και υπερασπιστή του ορθοδόξου δόγματος έναντι των κακοδοξιών του αιρετικού Αρείου και των οπαδών του, που ως λύκοι πολέμησαν την Εκκλησία, και ο Μέγας Αθανάσιος με σθένος και ζήλο κατατρόπωσε αυτούς.

Ο Μητροπολίτης Λέρου συνεχάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Σωτήριο Πράσινο, τους Ιεροψάλτες, καθώς και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την επιτυχή διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του COVID-19.

Στο τέλος του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος δώρισε ως ευλογία σε όλους τους πιστούς κομποσκοίνια, τα οποία πρόσφεραν στην εκκλησία επί τον σκοπό αυτόν, ευλαβέστατες γυναίκες.

Την πρωΐαν της Τρίτης 18 Ιανουαρίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου κ.Παΐσιος, χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία ιερέων και ιεροδιακόνου, κήρυξε δε τον θείο Λόγο και ευχήθηκε στους πιστούς, η Αγία και Ζωαρχική Τριάδα, δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου, να τους χαρίζει υγεία, ειρήνη και αγάπη. Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να παραμείνουν πιστοί στην ορθή Πίστη και Ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας όπως αυτή σαφώς διαφυλάσσεται υπό της Μητρός Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε αναγνώστη του ναού τον ευλαβέστατο κ. Ηλία Κουρσιώτη, ιεροψάλτη, έγγαμο και πατέρα μιας θυγατέρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος χειροθέτησε τον εφημέριο του ιερού ναού π. Σωτήριο Πράσινο «Οικονόμο», απένειμε δε το τιμητικό τούτο οφίκιο στον π. Σωτήριο, όπως ο ίδιος δήλωσε, εξυμνώντας το πνευματικό και κοινωνικό έργο του στην ενορία του Αγίου Αθανασίου, αλλά και την υιική διάθεσή του να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου, να βρεθεί δίπλα του και να στηρίξει την Ιερά Μητρόπολη σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για το νησί. Ευχαρίστησε δε τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.Κύριλλο για την αγαθή προαίρεσή του και την στήριξή του στην προσπάθεια αυτή.

Στην Ιερά Πανήγυρη παρέστησαν, εκ των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως οι Αιδ/τοι ιερείς, π. Ισίδωρος Γλυνάτσης, π.Απόστολος Χατζηνικολάου, π.Κωνσταντίνος Σμαλιός, π.Σάββας Μουζουράκης, π.Μιχαήλ Μακαρούνας, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου π. Σωτήριος Πράσινος, και ο Ιεροδιάκονος π.Σταύρος Μάρθας. Θερμές ευχές απηύθυνε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, όπου λόγω απουσίας του εκτός Καλύμνου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ιερά πανήγυρη.

Τα Αναλόγια επάνδρωσαν οι Μουσικολογιώτατοι Πρωτοψάλτες οι κ.κ. Ποσειδώνας Ζαΐρης, Σπυρίδων Ζαΐρης, Δημήτριος Ζαΐρης, και οι Λαμπαδάριοι Νικόλαος Λυσγάρης και Ηλίας Κουρσιώτης, οι οποίοι απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του ύμνους της εορτής.

Θερμά συγχαρητήρια αποδόθηκαν στον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ.Δημήτριο Ζαΐρη.

Την Ιερά Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος κ. Εμμανουήλ Μουσελλής, η Αντιδήμαρχος κα. Ρένα Μαγκάκη (εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλυμνίων κ.Δημητρίου Διακομιχάλη) η οποία και ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μικές Ρήγας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου κα. Αικατερίνη Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού τμήματος Καλύμνου κ. Σκεύος Ζεμπιλάς, η κα. Πόπη Κουτούζη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου «Ο ΕΡΜΗΣ», ο κ. Ελευθέριος Γκινής Αντιπρόεδρος Β – ΔΗΜ.Τ.Ο Καλύμνου.

Στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών μοιράστηκαν από τις γυναίκες της ενορίας, σε ειδικές συσκευασίες αεροστεγώς σφραγισμένες, δεκάδες γλυκύσματα και εόρτια εδέσματα.

Ο εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου, ευχαριστούν άπαντες όσους προσήλθαν από όλο το νησί της Καλύμνου, για να τιμήσουν την ενορία και την εόρτια πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Κείμενο-φωτογραφίες: Ι.Ναός Αγίου Αθανασίου Καλύμνου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο»:

Πανήγυρις Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου στα Τρίκαλα
Πρώτο ετήσιο μνημόσυνο Γέροντος Αθανασίου Σταυροβουνιώτου
Παραίτηση Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο