Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτασμός του Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Εορτασμός του Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Εορτασμός του Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Εορτασμός του Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Το καύχημα του Καλλιστράτου Όρους και τον κτήτορα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας τίμησε η ακριτική Καστοριά, εορτάζοντάς τον ως συμπολιούχο της πόλεως. Πολλά είναι τα θαύματα που συνδέουν την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς με τον Άγιο, γι’ αυτό και όλοι οι Καστοριανοί ιδιαίτερα τον ευλαβούνται, κρατώντας ταυτόχρονα αυστηρή νηστεία και προσερχόμενοι στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Προς τιμήν του Αγίου, ανεγέρθηκε και περικαλλής ναός στην περιοχή Χλόη της Καστοριάς, όντας σημείο αναφοράς της περιοχής. Όπως είναι λογικό, ο ναός αποτελεί το κέντρο των εορτασμών κατά την ημέρα της μνήμης του, στις 7 Αυγούστου.

Έτσι και φέτος, στον ως άνω ναό συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να κλείνουν γόνυ καρδιάς στον Άγιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της 6ης Αυγούστου το απόγευμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, συνευχομένων πλειάδος ιερέων της Μητροπόλεως. Μετά την ευλόγηση των πολλών αρτοκλασιών, ο Σεβασμιώτατος ανέλαβε τη διακονία του λόγου, αναφέροντας με γλαφυρότητα ποιά είναι τα δικαιώματα του Θεού, πώς ο κάθε πιστός οφείλει να ζει θεμελιώνοντας τη βιωτή του επάνω σε αυτά, και τέλος πώς ο Άγιος Νικάνορας έγινε τύπος πιστού τηρητού αυτών των δικαιωμάτων.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, κατά τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο γείτονας Μητροπολίτης και πνευματικό τέκνο της Καστοριάς, Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος. Συλλειτούργησε ο επιχώριος Επίσκοπος μετά του ιερού κλήρου της επαρχίας. Ο Μητροπολίτης Σιατίστης, μέσα από τον μεστό του λόγο, ανέλυσε τη θεολογική έννοια της Μεταμορφώσεως μέσα από την ευαγγελική φράση : «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα. Αυτού ακούετε». Και συνέδεσε τη σημασία του γεγονότος της Μεταμορφώσεως και της φράσεως αυτής με τη ζωή του τιμωμένου αγίου, αλλά και όλων των αγίων της πίστεώς μας. Στο τέλος, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του αγίου, ενώ αναγνώσθηκε και η σχετική ευχή για την υγεία των παιδιών, των οποίων ο Άγιος Νικάνορας είναι προστάτης.

Να σημειωθεί ότι οι Ιερές Ακολουθίες αναμεταδόθηκαν τόσο από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και από την Πειραϊκή Εκκλησία.

Φωτογραφικό υλικό

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτασμός του Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)»:

Πανηγυρίζει η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου
Πρώτος εορτασμός Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στην Άρτα
Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Παναγία Σουμελά: Βανδάλισαν τις βυζαντινές τοιχογραφίες (ΦΩΤΟ)
Η εορτή του Αγίου Νικάνορος στη Μητρόπολη Βεροίας (ΦΩΤΟ)
Συνελήφθη μοναχός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο