Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 20 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίου Γερασίμου του νέου ασκητού της Κεφαλονιάς

20 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίου Γερασίμου του νέου ασκητού της Κεφαλονιάς

Εορτή Αγίου Γερασίμου του νέου ασκητού της Κεφαλονιάς

Εορτή Αγίου Γερασίμου του νέου ασκητού της Κεφαλονιάς

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς εορτάζει στις 16 Αυγούστου η οσιακή του Κοίμηση και στις 20 Οκτωβρίου η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Γεράσιμος της Κεφαλονιάς

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς, γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.

Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.

Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ’ αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ. Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από ‘κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.

Στη Μονή αυτή λοιπόν, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές. Βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών. Επειδή την ημέρα αυτή πανηγυρίζετε η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελείται η γιορτή του την 20ή Οκτωβρίου, τότε που έγινε η ανακομιδή του θαυματουργού λειψάνου του. Την ημέρα αυτή όμως, αναγράφηκε η μνήμη της κοιμήσεως του και γίνεται στην Κεφαλονιά μεγάλο πανηγύρι.

Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Αὐτόμελον. Εορτή Αγίου Γερασίμου του νέου ασκητού της Κεφαλονιάς

Τῶν Ὀρθοδόξων προστάτην καὶ ἐν σώματι ἄγγελον, καὶ θαυματουργὸν θεοφόρον νεοφανέντα ἡμῖν, ἐπαινέσωμεν πιστοὶ θεῖον Γεράσιμον· ὅτι ἀξίως παρὰ Θεοῦ ἀπείληφεν, ἰαμάτων τὴν ἀέναον χάριν· ῥώννυσι τοὺς νοσοῦντας, δαιμονῶντας ἰᾶται· διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Χειροποίητη Μοναστηριακή εικόνα Άγιος Γεράσιμος της Κεφαλονιάς

Βρειτε την εδω

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Γερασίμου του νέου ασκητού της Κεφαλονιάς»:

Εορτή Οσίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδας
Πειραιώς Σεραφείμ: Ένα μικρό θαύμα μέσα σε αυτή την ερημία των πόλεων
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Ουγκάντας
3 γιατροί θα αποφασίσουν για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσθέστε Σχόλιο