Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 13 Ιουλίου: Εορτή Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

13 Ιουλίου: Εορτή Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

Εορτή Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

Η Εορτή Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου είναι 13 Ιουλίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης

Ο Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης ήταν ανεψιός του Ιωάννου Δαμάσκηνου. Γεννήθηκε στη Δαμασκό το 725 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Θεόδωρο Μανσούρ και ήταν αδελφός του Ιωάννου Δαμάσκηνου.

Σε ηλικία δέκα ετών, ο Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης εισήχθη από το θείο του στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, όπου για 15 χρόνια εκπαιδεύτηκε πολύ καλά στη μοναχική ζωή. Μετά την κοίμηση του θείου του, αποσύρθηκε στην έρημο και εντρυφούσε ακόμα περισσότερο στη μελέτη του λόγου του Θεού. Εκεί ασχολήθηκε και με την ποίηση, στην οποία διακρίθηκε και αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Εκκλησίας μας.

Ο Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης, ότι δημιουργούσε με το ταλέντο που του έδωσε ο Θεός, το αφιέρωνε στη δόξα του Θεού και όχι στο θαυμασμό των ανθρώπων. Διότι τον ενέπνεαν τα λόγια της Αγίας Γραφής, που λένε: «Πὰν ὅτι ἂν ποιῆτε ἐν λόγῳ ἢ ἐν ἔργῳ, πάντα ἐν ὀνόματι Κυρίου Ἰησοῦ, εὐχαριστοῦντες τῷ Θεῷ καὶ πατρὶ δι’ αὐτοῦ» (Προς Κολασσαείς, γ’ 17). Δηλαδή, κάθε τι που κάνετε με λόγο ή με έργο, όλα να τα πράττετε για να αρέσετε στον Κύριο Ιησού και για τη δόξα Του, ευχαριστούντες μέσω Αυτού το Θεό και Πατέρα, που τόσο πολύ μας αγάπησε.

Ο Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης, αφού κόσμησε την Εκκλησία με τα ποιήματα του, κοιμήθηκε ειρηνικά το 794 μ.Χ. (κατά άλλους το 807 μ.Χ.).

Η μνήμη του Οσίου Στεφάνου επαναλαμβάνεται και στις 28 Οκτωβρίου. Για ποιόν λόγο υπάρχει διπλή μνημόνευση του Οσίου Στεφάνου, δεν γνωρίζουμε. Ίσως σήμερα να εορτάζουμε την Ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου και στις 28 Οκτωβρίου την κυρίως μνήμη του.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Εορτή Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

Ὡς θεῖον στεφάνωμα, τὴν ἀρετὴν ἐσχηκῶς, λαμπρῶς ἐστεφάνωσας, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, ἐν λόγοις καὶ πράξεσι, σὺ γὰρ ὡς ἱεράρχης, καὶ σοφὸς θεηγόρος, θείων ᾀσμάτων λύρα, Πάτερ Στέφανε ὤφθης, διὸ ταὶς σαὶς φαιδρότησιν, ἠμᾶς στεφάνωσαν.

Χαίροις πάτερ Παΐσιε – Εικόνες, Βιβλία και Αναμνηστικά Αγίου Παϊσίου

Βρειτε τα εδω

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου»:

Ταμασού Ησαΐας: Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται στο εμείς και όχι στο εγώ
Εορτή Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στη Μητρόπολη Χαλκίδος
Κερκύρας Νεκτάριος: Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν
Η Μονή Εσφιγμένου για την εορτή του Αγίου Παϊσίου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο