Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Επετειακή εκδήλωση της Μητροπόλεως Ιλίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Επετειακή εκδήλωση της Μητροπόλεως Ιλίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Επετειακή εκδήλωση της Μητροπόλεως Ιλίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Επετειακή εκδήλωση της Μητροπόλεως Ιλίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Σε εορταστικό κλίμα και με αξιοσημείωτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2021, στο Δημαρχείο Αχαρνών, η επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, στα πλαίσια των Συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με θέμα: «Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους κατοίκους των Αχαρνών και της Φυλής και ο σημαίνων ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχει θεσπίσει η πολιτεία κατά της COVID-19, παραβρέθηκε συγκεκριμένος αριθμός προσκεκλημένων, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και την από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών.

Το πάνελ της εκδήλωσης λάμπρυναν με την παρουσία τους επιφανείς ομιλητές, εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της Εκκλησίας, της δημοσιογραφίας και της τέχνης. Ο έγκριτος και ιδιαιτέρως αγαπητός δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καμπουράκης, ο κορυφαίος σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής, ο λόγιος κληρικός Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ο διακεκριμένος καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος και οι γνωστοί κι επίσης πολύ αγαπητοί δημοσιογράφοι και ιστορικοί ερευνητές κ. Χρήστος Βασιλόπουλος και κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, καθώς και η δημοφιλής ηθοποιός κα Ράνια Παπαδάκου, η οποία διάβασε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών. Την εκδήλωση συντόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου κ. Δημήτρης Ανυφαντάκης.

Οι εξαιρετικές εισηγήσεις των ομιλητών μας, οι οποίες εντυπωσίασαν το κοινό λόγω της υψηλής ποιότητας και της πρωτοτυπίας τους, έδωσαν έμφαση στο ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους γηγενείς δουλευτές της Αττικής γης και τον γενναίο αρχηγό τους καπετάν Μελέτη Βασιλείου, όμως δεν εξαντλήθηκαν σε αυτό, αλλά με αφορμή το γεγονός, επεκτάθηκαν και σε χώρους πέραν αυτού της ιστορίας, όπως ο κινηματογράφος και η συμβολή του στην διαμόρφωση και την καθιέρωση υγιούς εθνικής συλλογικής συνείδησης, η παρουσίαση της οθωμανικής και της μετέπειτα οθωνικής εικόνα της πόλης των Αθηνών, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ανάλυση και κριτική των γεγονότων του τότε και στο πως αυτά δυνητικά συνέβαλλαν και καθόρισαν την πορεία του ελληνισμού μετά την ανεξαρτησία κι ως σήμερα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την προβολή του σπουδαίου γεγονότος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους κατοίκους της Φυλής και των Αχαρνών, ήταν ο άνθρωπος που είχε την πρωτότυπη ιδέα και οραματίστηκε το πλαίσιο εντός του οποίου θα αποδίδονταν οι αρμόζουσες τιμές στον εθνικό μας αγώνα, μέσα από μια ξεχωριστή και γεμάτη συμβολισμούς και διαχρονικά μηνύματα πρωτοβουλία. Πολύτιμος σύμμαχος και αρωγός μας σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα ήταν ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός. Ιδιαιτέρως τιμητική για εμάς ήταν η ανταπόκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία απέστειλε ως εκπρόσωπο την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας κατά τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό της, την τεράστια προσφορά των γυναικών στους αγώνες του έθνους μας. Το χώρο της εκδήλωσης κόσμησαν με την παρουσία τους κυρίες με παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, από το παράρτημα Αχαρνών του «Λυκείου των Ελληνίδων».

Μεταξύ όσων παραβρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης και μας τίμησαν με την παρουσία τους ήταν: οι Βουλευτές Ανατολικής Αττικής κύριοι Πάνος Σκουρολιάκος, Βασίλης Οικονόμου και Νάσος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών κ. Θέμης Οικονόμου, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αχαρνών και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αχαρνών κα Χριστίνα Κατσανδρή, η π. Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, οι π. Δήμαρχοι Αχαρνών κύριοι Γιάννης Κασσαβός, Αναστάσιος Μουστακάτος και Παναγιώτης Φωτιάδης, ο π. Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτρης  Μπουραΐμης, η Αντιδήμαρχος Δήμου Φυλής κα Ελένη Λιάκου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιλίου κ. Γιώργος Φραγκάκης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πετρουπόλεως κ. Θεόδωρος Λάππας, ο Σμήναρχος Διοικητής της 123 ΣΤΕ κ. Βασίλειος Μπρούμας, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Φυλής κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Εθνικός Εισηγητής του ΥΠ.ΕΞ. για την καταπολέμηση του trafficking κ. Ηρακλής Μοσκώφ, ο αν. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, η Πρόεδρος του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΑΡΩΓΗ» Δήμου Αχαρνών κα Μαρία Μπούκη, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ κ. Γιάννης Νίκας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων: «Λύκειο των Ελληνίδων», «Φυλασία», «Γρίζα», «ΙΛΕΑ» και των Πελοποννησίων Αχαρνών, Ιερείς, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Επετειακή εκδήλωση της Μητροπόλεως Ιλίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821»:

Ο Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους
Η πανήγυρις του Ευαγγελιστού Λουκά στο Μπέρμιγχαμ
Λαμπρός εορτασμός Αγίων Γερασίμου και Αρτεμίου στη Μύκονο
Πανήγυρις Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα Μόρφου
Η Κεφαλλονιά τιμάει τον Πολιούχο της Άγιο Γεράσιμο (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο