Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι δεν θυσιάζουν, αλλά θυσιάζονται

Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι δεν θυσιάζουν, αλλά θυσιάζονται

Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι δεν θυσιάζουν, αλλά θυσιάζονται

Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι δεν θυσιάζουν, αλλά θυσιάζονται

Σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία του ορίζοντα της φθιωτικής γης, στην Ανατολική Φθιώτιδα και στην δυτική Λοκρίδα ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το διήμερο 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2022 για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων στην Ανατολική Φθιώτιδα, σε έναν πανέμορφο τόπο με θέα την θάλασσα του Μαλιακού κόλπου και την γειτονική Εύβοια.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πολύπαθο βίο του Αγίου Ευσταθίου, στον “δεύτερο Ιωβ” και στα τραγικά γεγονότα που ανέτρεψαν την ζωή του, μέσα από τα οποία όμως διδάσκει σε όλους μας την σταθερότητα της πίστεωςκαι χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μέσα λοιπόν σε όλη τη δίνη εσωτερικών καταστάσεων πολύ οικείων στη ζωή την ανθρώπινη, έρχεται ένας Άγιος της Εκκλησίας μας, που η Εκκλησία μας τον παρομοιάζει όχι τυχαία, με το πολύαθλο, τον δίκαιο Ιώβ. Αναφέρεται στον Ιώβ και τον συνδέει με την καρτερία, με την υπομονή, με το μαρτυρικό του φρόνημα, ο οποίος Ιώβ δοκίμασε κάθε αναποδιά που θα μπορούσε να δοκιμάσει άνθρωπος, κάθε ατυχία, κι όμως έμεινε ευσταθής, έμεινε Ευστάθιος, έμεινε σταθερός, αφοσιωμένος στην αγάπη του Θεού.

Αυτός άνθρωπος πάλευε με όλα αυτά τα κύματα και αντιμετώπιζε όλες αυτές τις δυσκολίες με αυτόν τον ψαλμό με τον οποίο ολοκληρώνουμε κάθε ευχαριστιακή μας σύναξη: «Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον ἀπὸ τοῦ νῦν, καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος». Και ο Άγιος Ευστάθιος, τον οποίο εορτάζουμε σήμερα μαζί με την οικογένεια του, είδε να ανατρέπεται όλη η ζωή του, όλος ο σχεδιασμός της ζωής του. Πόσες φορές δεν κάνουμε σχέδια, πόσες φορές δεν έχει μπει η ζωή μας σ ένα πρόγραμμα κι έρχεται ένα γεγονός αιφνίδιο, ξαφνικό και ανατρέπει τα πάντα. Ένας θάνατος, μία ασθένεια, μια διάψευση, μια προδοσία, ένας χωρισμός, μια ατυχία, μια λάθος επιλογή μας, ακόμη και ένα λάθος μιας στιγμής μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Ανατρέπεται και η ζωή του Αγίου Ευσταθίου, ενός αξιωματούχου, ενός ανθρώπου που είχε μια οργανωμένη, προγραμματισμένη ζωή, ανατρέπεται η ζωή του και μπαίνει στη δίνη της περιπέτειας, τού διωγμού, των δυσκολιών, των βασανιστηρίων. Όμως δεν χάνει την υπομονή του, την καρτερικότητα του και κυρίως τη δοξολογία και ευχαριστία προς το Θεό.

Ο Άγιος δεν θυσιάζει κανέναν. Θυσιάζεται μόνο αυτός. Αυτή είναι η διαφορά. Ο Άγιος δεν συμπαρασύρει κανέναν άλλον στο θάνατο και στην οδύνη. Οδεύει το μαρτύριο του, απόλυτα ησυχαστικά, βαθύτατα προσωπικά. Έτσι βλέπουμε με πόση γαλήνη υπομένουν το μαρτύριο τους οι Άγιοι, χωρίς να βγαίνει από το στόμα τους ένας λόγος κακίας, ένας δρόμος εκδικήσεως, ούτε κανένας θυμός ούτε καν μια οργή, ούτε μια λέξη μια ύβρις. Τόσο διαφορετικά από τον τρόπο που λειτουργούμε εμείς οι άνθρωποι,που όταν μας πειράξουν, ακόμη και όταν φταίμε ή μπορεί να μη φταίμε εξοργιζόμεθα,θεωρούμε ότι αδικούμεθα, προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες, προσπαθούμε να μεταθέσουμε την ευθύνη κάπου αλλού, κι ο άνθρωπος προσπαθεί, να μεταθέσει το πρόβλημα, προσπαθεί να στρουθοκαμηλίσει, να μη δει την αλήθεια του και κυρίως να μη ζήσει τη χαρά να σηκώνει το σταυρό του με ευγνωμοσύνη, να ευγνωμονεί τον Θεό και να έχει την δύναμη να πει: «Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον ἀπὸ τοῦ νῦν, καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος».

Πόσες φορές η αγάπη του Θεού,αλλά και ηαγάπη ακόμη και των ανθρώπων δεν έχει σκεπάσει, δεν έχει συγχωρέσει λάθη μας, ατοπήματά μας, αμαρτήματα μας, εσφαλμένες τοποθετήσεις μας. Εκείνες τις φορές δεν τις έχουμε σκεφτεί, πόσο έλεος και μακροθυμία μας έδειξε ο Θεός και θεωρούμε κατά κανόνα ότι τα έχουμε καταφέρει με την πονηριά μας.

Αυτό το φρόνημα έζησαν οι Μάρτυρες της Εκκλησίες μας, αυτό το φρόνημα έζησε ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Ευστάθιος και η συνοδεία του, η οικογένειά του, η Αγία Θεοπίστη και τα παιδιά τους και αυτό το φρόνημα είναι που μπορεί να μας παρηγορήσει στις δυσκολίες της ζωής, στα προβλήματά μας και στους πολλούς παραλογισμούς αυτού του μάταιου βίου».

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία μιας ευχάριστης πνευματικής και γόνιμης επικοινωνίας με την Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιουστίνα και τις μοναχές και όλους τους εορταστές που παραβρέθηκαν στη Μονή.

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος όρθρου βαθέως καθ’ οδόν προς την Πανηγυρίζουσα Ενορία του Αγίου Ευσταθίου Κουμπουριανών Αμφίκλειας, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα Εφημέριο της Μονής Πρωτ. π. Ευστάθιο Τζιβάρα.

Ο Σεβασμιώτατος ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα μοναδικό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στα Κουμπουριανά στην πόλη της Αμφίκλειας.

Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Τιθορέας κ. Βασίλειο Μακέδο, συνοδεία Ιεροψαλτών – μαθητών του Παραρτήματος Αμφίκλειας – Ελάτειας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Οι Ιερές Ακολουθίες, τόσο του Εσπερινού, όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυξ Λοκρίδος και Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο οποίος αναφέρθηκε: «Στην σταυρώσιμη πορεία των χριστιανών μένοντας πιστοί στην εντολή του Χριστού» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μαρτυρία της πίστεως πολλές φορές, γίνεται αφορμή διωγμών όπως στη ζωή του σήμερα εορταζομένου Αγιου Ευσταθίου, οοποίος αποτελεί για τους πιστούς το πρότυπο ευσταθούς πιστού στολισμένος με την αρετή της δια βίου υπομονής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Δημήτριος.».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Χρήστος Καλιακούδας εκ μέρους όλων των συνεργατών της Ενορίας και απάντων των πιστών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στον Ιερό Ναό και για ακόμη μία φορά στην πόλη της Αμφίκλειας, «η οποία κάθε φορά χαρίζει χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και συνεχάρη τον π. Χρήστο και όλους τους συνεργάτες της Ενορίας για την άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως, αλλά και την πνευματική πρόοδο της Ενορίας και έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα ενότητος και συνεργασίας προς όλους.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από την οικεία Δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και τους άλλους επισήμους πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο παραδοσιακό ετήσιο παζάρι, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο γραφικό κέντρο της Αμφίκλειας, όπου ευλόγησε όλους τους εμπόρους με τους οποίους είχε μία ευχάριστη επικοινωνία.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με Αντιδημάρχους και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο Δήμων, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Σιαλμάς,ο Προϊστάμενος – Πρόεδρος Διοικητικών Δικαστηρίων Λαμίας κ. Νικόλαος Δρόσος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι δεν θυσιάζουν, αλλά θυσιάζονται»:

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά στην Ιερά Μονή της Μετανοίας του στην Πάτμο
21 Σεπτεμβρίου: Προφήτης Ιωνάς
Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας
Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αμαρουσίου

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο