Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η Γερόντισσα Φιλοθέη, η απλή και ταπεινή μητέρα όλων μας

Η Γερόντισσα Φιλοθέη, η απλή και ταπεινή μητέρα όλων μας

Η Γερόντισσα Φιλοθέη, η απλή και ταπεινή μητέρα όλων μας Αύριο το 40ημερο Μνημόσυνο της Γερόντισσας Φιλοθέης ηγουμένης της Μονής Ρουσάνου

Η Γερόντισσα Φιλοθέη, η απλή και ταπεινή μητέρα όλων μας

Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Μετά την κοίμηση του Σεβασμιωτάτου μας κ. Αλεξίου έφυγε στους ουρανούς μια σπουδαία μητέρα και ηγουμένη της περιοχής μας, η γερόντισσα Φιλοθέη της Ιεράς Μονής Ρουσάνου των Μετεώρων. Ίσως την πήρε κοντά του να πρεσβεύουν μαζί στους ουρανούς για όλους μας, διότι την είχε πάντοτε υπό την προστασία του αυτήν και τη συνοδεία της.

Όποιος άνθρωπος την πλησίασε γνώρισε από κοντά την μεγάλη της αγάπη. Είχε το χάρισμα από μια και μοναδική επαφή με μια ψυχή, να γνωρίζει τις πνευματικές της ανάγκες. Οι συμβουλές της ήταν πάντοτε απλές, γεμάτες από τα άνθη της πνευματικής ζωής που βίωνε η ίδια. Δεν αλλοιώθηκε ποτέ από το κοσμικό φρόνημα, διότι αμέσως μετά τα μαθητικά της χρόνια έγινε μοναχή στην Ιερά Μονή Σταγιάδων. Εκεί έζησε με απόλυτη υπακοή στην γερόντισσα Θεονύμφη και άσκησε όλες τις αρετές της μοναχικής ζωής.

Δεν κατείχε πτυχίο κάποιας σχολής, όπως άλλωστε και οι μεγάλοι άγιοι των ημερών μας, άγιος Παΐσιος, άγιος Ιάκωβος και άγιος Πορφύριος. Αυτή νομίζω πως ήταν και η βασική αιτία της μεγάλης της ταπείνωσης. Είχε τον τρόπο να καθοδηγεί τους πάντες χωρίς ποτέ να προσβάλλει, ούτε μοναχή ούτε τους κοσμικούς φίλους του μοναστηριού της. Η συνοδεία της λόγω της καθοδήγησής της έχει αποκτήσει ένα πνεύμα απλότητας και ελευθερίας που αναδεικνύουν το μεγαλείο του Ορθόδοξου Μοναχισμού αλλά και αυτά τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει κάθε χριστιανός.

Τι να πει κανείς για το μόνιμο, διακριτικό και αφοπλιστικό της χαμόγελο που εκμηδένιζε, από την πρώτη στιγμή, κάθε απόσταση με τους επισκέπτες του μοναστηριού. Εάν δεν την γνώριζες ήταν δύσκολο να την ξεχωρίσεις από τις υπόλοιπες αδελφές της συνοδείας της. Με διακριτικό τρόπο βοήθησε, πνευματικά και οικονομικά, χιλιάδες ανθρώπους της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδος. Η απώλειά της είναι απώλεια μιας πραγματικής μάνας. Ας ευχηθούμε και η νέα ηγουμένη που θα εκλεγεί να συνεχίσει το έργο της τόσο μέσα στο μοναστήρι όσο και στην γύρω περιοχή.

Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Γερόντισσα Φιλοθέη υπήρξε και νέα κτιτόρισσα της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Ρουσάνου των Αγίων Μετεώρων διότι παρέλαβε ένα μοναστήρι ερείπιο και δημιούργησε μέσα σε λίγα χρόνια μια ολόκληρη μοναστική πολιτεία με πολλά παρεκκλήσια και κτίρια για την μεγάλη της και συνεχώς αυξανόμενη αδελφότητα. Σημαντικά είναι και τα έργα της στα κτήματα της μονής όπου οι αδελφές με πολύ ιδρώτα και κόπο παράγουν προϊόντα αγνά, όπως το ευλογημένο κρασί, τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες της μονής.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ας μην ξεχνούμε ποτέ το πνεύμα αγωνιστικότητας και ελπίδας που σκορπούσε πάντοτε σε όλους μας όχι μόνο με τα πνευματικά της λόγια αλλά κυρίως με τον προσωπικό της αγώνα η γερόντισσα Φιλοθέη. Ας έχουμε την ευχή της και τις πρεσβείες της από τον Παράδεισο όπου τώρα κατοικεί μαζί με τους αγαπημένους της αγίους. Αμήν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η Γερόντισσα Φιλοθέη, η απλή και ταπεινή μητέρα όλων μας»:

Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος: Ο φίλος και στοργικός πατέρας και αδελφός μας κεκοίμηται
Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητροπόλεως Κίτρους
Χειροτονία Διακόνου στον Πανάγιο Τάφο
Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ στη Μητρόπολη Λέρου
Πως θα εορτάσουν τα Θεοφάνεια στην Αυστραλία

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο