Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης: 216 χρόνια, μετά το «Δεύτερο Ζάλογγο»

Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης: 216 χρόνια, μετά το «Δεύτερο Ζάλογγο»

Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης: 216 χρόνια, μετά το «Δεύτερο Ζάλογγο»

Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης: 216 χρόνια, μετά το «Δεύτερο Ζάλογγο»

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 23 Απριλίου 2020, συμπληρώθηκαν 216 χρόνια, από το «Δεύτερο Ζάλογγο». Δηλαδή την θυσία των πεσόντων, στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Σέλτσου Άρτης, στις 23 Απριλίου 1804, Σουλιωτών.

Όταν, με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην Μονή του Σέλτσου, όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν.

Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστενίτσας. Στις 20 Απριλίου, έπειτα από τετράμηνη πολιορκία, οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά.

Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής, αρχικά, κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697. Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που είναι λιθόκτιστο, Αθωνικού τύπου και κάποια από τα κελιά. Το εσωτερικό του ναού έχει εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες και αποτελεί έργο του ιερέα Νικόλαου από την Άρτα. Εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σήμερα, το Σέλτσο αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Ροβελίστης.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης: 216 χρόνια, μετά το «Δεύτερο Ζάλογγο»»:

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Ο Άγιος Γεώργιος δεν έχυσε το αίμα του για ένα ψέμα
Η Εορτή του Αγίου Γεωργίου πολιούχου και προστάτου της Ιεράπετρας
Εορτή Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη Δράμας
Εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου
Ευχές υπέρ υγείας ενώπιον του Λειψάνου του Οσίου Παταπίου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις