Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Η κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική!

Η κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική!

κάθε μέρα της ζωής καινούργια ημέρα ξεκινά

Η κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική, ξεχωριστή και ανεπανάληπτη…

Όταν ο ήλιος ανατείλει, μια καινούργια ημέρα ξεκινά. Ένα ακόμη δώρο που μας χαρίζει η αγάπη του Θεού να το χρησιμοποιήσουμε για τη σωτηρία μας.

Η κάθε μέρα της ζωής είναι μοναδική, ξεχωριστή και ανεπανάληπτη.

Δεν γυρνά ο χρόνος πίσω, όσες ευκαιρίες κερδίζουμε ή χάνουμε δεν επαναλαμβάνονται.

Η Εκκλησία μας στις Ακολουθίες της εύχεται και μας παρακινεί να ζητούμε «την ημέραν πάσαν», την κάθε μας ημέρα να μας την χαρίζει ο Θεός «τελείαν, αγίαν, ειρηνικήν και αναμάρτητον».

Ζητούμε από τον πανάγαθο Κύριο και Θεό μας να μας χαρίσει την κάθε ημέρα μας «τελείαν». Να αγωνισθούμε δηλαδή να πετύχουμε τον σκοπό μας, την τελειότητα. Η πνευματική ζωή είναι μια πορεία προς την τελειότητα, μια αδιάκοπη πορεία, διότι η αρετή δεν έχει τέλος.

Είναι «η τελεία των τελείων ατέλεστος τελειότης», όπως γράφει ο άγιος Ιωάννης της «Κλίμακος».

Ζητούμε δε αυτή την τελειότητα μέσα στη θεία Λειτουργία, διότι αυτή επιτυγχάνεται μόνο με την ένωσή μας με τον Κύριο.

Ζητούμε ακόμη η ημέρα μας να είναι «αγία». Να είναι αγωνιστική. Μια προσπάθεια να επιτύχουμε την αγιότητα.

Αυτό που ζητά ο Θεός από όλους μας: «Άγιοι γίνεσθε».

Μέσα στην ατμόσφαιρα της αγιότητας να είναι η κάθε μας ώρα, η εργασία μας, η οικογενειακή μας ζωή, το καθετί με το οποίο ασχολούμαστε.

Βλέπουμε μέσα στους Ναούς μας τις μορφές των Αγίων μας οι οποίες μας εμπνέουν και μας καλούν να μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Οι Άγιοι πέτυχαν τον αγιασμό τους με την καθημερινή και αδιάκοπη προσπάθειά τους. Τίποτε δεν τους χώριζε από τον Θεό. Ότι έκαναν τους ένωνε με τον πανάγιο Θεό. Αυτό καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε και εμείς.

Έπειτα η ημέρα μας παρακαλούμε να είναι «ειρηνική».

Αυτό το πολυπόθητο αγαθό της ειρήνης του Θεού να μη φεύγει από τη ζωή μας. Συχνά εύκολα χάνουμε την ειρήνη μας. Ένα τηλεφώνημα, μια είδηση που μαθαίνουμε, ένα γεγονός, κάτι απρόοπτο που παρουσιάζεται, ένας πειρασμός που δοκιμάζουμε, μια αγωνία, μια αμαρτία στην οποία υποκύψαμε, διώχνουν την «άνωθεν» ειρήνη.

Χρειάζεται αγώνας και επιμονή για να διατηρούμε την ειρήνη μέσα μας.

Πόσο διαφορετικά θ’ αντιμετωπίζαμε τις διάφορες καταστάσεις που παρουσιάζονται στη ζωή μας, αν παραμέναμε ειρηνικοί και γεμάτοι εμπιστοσύνη στο σχέδιο του Θεού! Γι’ αυτό παρακαλούμε τον Θεό της ειρήνης την κάθε μας ημέρα να μας την χαρίζει ειρηνική.

Ζητούμε όμως να είναι η ημέρα μας και «αναμάρτητος». Η αμαρτία χαλάει την ημέρα μας. Μας αλλάζει τη διάθεση. Γι’ αυτό οφείλουμε να προσπαθούμε να περάσει η ημέρα μας όσο πιο καθαρή γίνεται. Χωρίς την επιθυμία, χωρίς τη διάπραξη αμαρτίας.

Δύσκολο μας ακούγεται.

Η ροπή προς την αμαρτία υπάρχει μέσα μας και μας οδηγεί σε πράξεις που δεν θέλουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό παρακαλούμε τον Θεό να μας σκεπάζει με τη Χάρι Του, ώστε καμία αμαρτωλή επιθυμία να μη μας ελκύει.

Να μας δίνει τη δύναμη να νικούμε τους πειρασμούς, να διώχνουμε τις προσβολές του Πονηρού και να γεμίζουμε με τη δική Του παρουσία όλη τη ζωή μας.

Η κάθε ημέρα είναι δώρο του Θεού στον καθένα μας και καθώς περνά, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο τέλος της ζωής μας. Σε μας απομένει πως θα χρησιμοποιήσουμε, πως θα περάσουμε την κάθε μας ημέρα.

-Κύριε χάρισέ μας και αυτήν και κάθε ημέρα «τελείαν, αγίαν, ειρηνικήν και αναμάρτητον».

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
15 Απριλίου 2017 – Τεύχος 2153

Σχετικό άρθρο:
Περί αποταγής Αγίου Ιωάννου Σιναΐτου

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο