
Ο Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος στο Άγιον Όρος
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, από 8-14 Ιανουαρίου, μετέβη στο Αγιώνυμον Όρος, όπου μετείχε, κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, Πανοσ. Αρχιμ. Φιλοθέου και της συνοδείας αυτού, στην Ιερά Πανήγυρι του Οσιομάρτυρος Γεδεών.
Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος φιλοξενήθηκε υπό του Γέροντος Παϊσίου στο Ιερόν Κελλίον των Αρχαγγέλων στις Καρυές, όπου την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου το πρωί τέλεσε την Θεία Λειτουργία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας έτυχε θερμής υποδοχής εκ μέρους του Καθηγουμένου και της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου. Κατά την άφιξή του τελέσθηκε Δοξολογία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, στο τέλος της οποίας ο Καθηγούμενος προσεφώνησε με ένθερμους λόγους τον Σεβασμ. Ποιμενάρχη, εκφράζοντας την χαρά της Αδελφότητος για την παρουσία του. Τόνισε δε, την στενή σχέση της Ιεράς Μονής με την νήσο Κρήτη, αφού ο Όσιος Γεδεών εγκαταβίωσε ως μοναχός στο μετόχιο της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, το οποίο βρίσκεται στις Μαργαρίτες Ρεθύμνης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας εξέφρασε την συγκίνησή του που για μια ακόμη φορά αξιώθηκε να γίνει προσκυνητής της Αγιωνύμου Πολιτείας και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την ολόθυμη πατρική, κανονική και ευλογητική άδεια να μεταβεί στο Περιβόλι της Παναγίας.
Την Παρασκευή 11 προς το Σάββατο 12 Ιανουαρίου τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, 12ωρη συνεχόμενη Αγρυπνία, η οποία περιλάμβανε τον Μέγα Εσπερινό, τη Λιτή, τον Όρθρο, τις Ώρες, την Θεία Λειτουργία και την ευλόγηση των κολλύβων του εορταζομένου Αγίου. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αρχιμ. Νικόδημος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος.
Η Αγρυπνία ολοκληρώθηκε στις 7.00 το πρωί της φερωνύμου ημέρας όπου αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τράπεζα. Στην πανήγυρη παρευρέθηκε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, μοναχοί από διάφορα μοναστήρια και κελιά του Αγίου Όρους και πλήθος προσκυνητών που ήρθαν να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του Αγίου. Τα αναλόγια λάμπρυναν με τις καλλικέλαδες φωνές τους, δεξιά οι Βατοπαιδινοί Πατέρες ενώ αριστερά ο πατήρ Αντύπας πλαισιούμενος από τους Καρακαλλινούς μοναχούς.
Στην τράπεζα που παρετέθη μετά την Ιερά Αγρυπνία ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ήρθαμε και παριστάμεθα στην ευχαριστιακή σύναξη, συμπροσευχόμενοι, συναγρυπνούντες, συγκαρτερούντες τις ευλογίες και τα πνευματικά δωρήματα του πνευματικού αναστήματος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, υμνούντες εν χαρά και αγαλλίαση της Ελλάδος την δόξα, τον Άγιο Οσιομάρτυρα Γεδεών, της Καρακάλλου και του ιερού Άθωνος τον θείο βλαστό! Ήρθαμε από τον τόπο της ταπεινής διακονίας μας, την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, ήρθαμε από την μεγαλόνησο Κρήτη, προσκυνητές και οφειλέτες στην παρουσία και στο ευλογημένο πέρασμα του Αγίου Γεδεών, από τα μυρωμένα με αίματα μαρτύρων, χώματα της πολυθαύμαστης Κρήτης.
Στη Μονή Καρακάλλου παρέμεινε 35 χρόνια. Την 6η Ιουνίου 1797 διορίστηκε σε ένα μετόχι της Μονής Καρακάλλου, στο χωριό Μαργαρίτες στο Ρέθυμνο Κρήτης, στο μετόχι της Θείας Μεταμορφώσεως. Εκεί παρέμεινε για 6 ολόκληρα χρόνια και έπειτα επέστρεψε στο Άγιο Όρος». Μας λέει ο ιερός υμνωδός: «εν Κρήτη διέπρεψας, εν μετάνοια θερμή, εν Άθω επεδείξας, ασκητικήν βιοτήν, Θεόν ιλεούμενος». Είναι και «δικός» μας ο Οσιομάρτυς Γεδεών, τον φίλεψε η Κρήτη άδολη φιλοξενία και εκείνος συνεχίζει να χαρίζει στον ευλογημένο λαό μας πλούσια τη χάρη του. Εύχεστε Γέροντα και αδελφοί ότι ζει Κύριος ο Θεός στους ατελεύτητους χρονικούς ορίζοντες των αιώνων ως μόνος Βασιλεύς και Σωτήρας των ψυχών ημών».
Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας επεσκέφθη την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, όπου έγινε δεκτός από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Παρθένιο και την Αδελφότητα αυτού. Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου λειτούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και μετείχε της Ιεράς Αγρυπνίας που τελέσθηκε επί τη Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη εισόδω στο νέο έτος.
Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…
Σχετικά άρθρα με «Ο Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος στο Άγιον Όρος»:
Πρωτοχρονιά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Live Λαϊκό προσκύνημα σκηνώματος Σιατίστης Παύλου
Υποδοχή σκηνώματος Σιατίστης Παύλου στην Σιάτιστα (ΒΙΝΤΕΟ)
Ακολουθήστε μας:
facebook
twitter
googleplus
instagram
Προσθέστε Σχόλιο