Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Να μη διώχνουμε τον Χριστό…

Να μη διώχνουμε τον Χριστό…

Να μη διώχνουμε τον Χριστό...

Να μη διώχνουμε τον Χριστό…

Περιορισμένη η δύναμη του διαβόλου

Είναι πράγματι εντυπωσιακό αυτό που περιγράφει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα και συνέβη μόλις συνάντησε ο Κύριος Ιησούς δύο δαιμονισμένους. Αυτοί άρχισαν να τρέμουν και να πανικοβάλλονται, μόνο και μόνο με την παρουσία του Χριστού. Χωρίς εκείνος να τους πει τίποτα ή να προβεί σε κάποια ενέργεια, αναστατώθηκαν και άρχισαν να κραυγάζουν απεγνωσμένα. αναγνώρισαν τον Ιησού ως Υιό του Θεού και υποτάχθηκαν στην ηγεμονική κυριαρχία Του. Μάλιστα παρακαλούσαν τον Κύριο να μην τους διώξει εντελώς, αλλά να τους επιτρέψει να εισέλθουν στο κοπάδι των χοίρων.

Είναι ολοφάνερο ότι ο διάβολος έχει περιορισμένη δύναμη. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν δεν του το επιτρέψει ο Θεός. Γι’ αυτό και ζητάει την άδειά Του! ας μην αφήνουμε λοιπόν τον φόβο και τον πανικό να μας κυριεύει, όταν βλέπουμε το κακό να κυριαρχεί ή όταν ακούμε για μάγια και επιδράσεις πονηρών πνευμάτων. όσοι δεν έχουν καμία σχέση με τη μαγεία και τα έργα του διαβόλου, και αγωνίζονται εναντίον της αμαρτίας και ζουν ενωμένοι με τον Χριστό, τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν.

Ακόμη κι αν κάποιος θελήσει να τους επηρεάσει με δαιμονικά πράγματα, τίποτε δεν θα πετύχει. Διότι ο πιστός που προσεύχεται και επικαλείται με πίστη το όνομα του Κυρίου Ιησού, ο πιστός που κάνει με ευλάβεια το σημείο του Τιμίου Σταυρού, ο πιστός που εκκλησιάζεται τακτικά, εξομολογείται και κοινωνεί των αχράντων Μυστηρίων, δεν κινδυνεύει από τα τεχνάσματα του διαβόλου. Τα υπερνικάει, διότι έχει μαζί του την ακατανίκητη δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Η αμαρτία οδηγεί στην καταστροφή

Τελικά ο Κύριος επέτρεψε στους δαίμονες να εισέλθουν σε ένα κοπάδι χοίρων που έβοσκε εκεί κοντά. έτσι τα πονηρά πνεύματα έφυγαν από τους δύο ανθρώπους που τόσο καιρό ταλαιπωρούσαν και πήγαν στους χοίρους. Τότε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων, το κοπάδι αυτό όρμησε με μανία κι έπεσε από τον γκρεμό στη λίμνη. Τρομερή καταστροφή! Και αυτό το επέτρεψε ο Κύριος για να δώσει ένα μάθημα στους Γεργεσηνούς, οι οποίοι έτρεφαν κοπάδια με χοίρους, πράγμα απαγορευμένο για τους Ιουδαίους από το Μωσαϊκό Νόμο.

Αυτή είναι η κατάληξη της αμαρτίας: η καταστροφή! η αμαρτία και η κάθε είδους παρανομία στην αρχή φαίνεται δελεαστική ή και επικερδής. Τελικά όμως οδηγεί τον άνθρωπο σε τραγικό αδιέξοδο.

Πόσα εγκλήματα ή και αυτοκτονίες προκαλούνται από τα τυχερά παιχνίδια, τον εθισμό στα ναρκωτικά, τις εφήμερες σχέσεις, τις παράνομες συναλλαγές… Και επαληθεύεται ο θεόπνευστος λόγος του αποστόλου Παύλου: «Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» (Ρωμ. ς΄ 23)·δηλαδή, ο μισθός με τον οποίο η αμαρτία πληρώνει τους δούλους της είναι ο θάνατος!

Να μη διώχνουμε τον Χριστό

Όταν οι Γεργεσηνοί πληροφορήθηκαν τα φοβερά γεγονότα, ξεσηκώθηκαν και βγήκαν να συναντήσουν τον Ιησού. Ήθελαν να Τον βρουν, όχι για να Τον προσκυνήσουν, ούτε για να Τον ευχαριστήσουν που θεράπευσε τους δύο συμπατριώτες τους και απάλλαξε την πόλη τους από τη φοβερή μάστιγα. Τον αναζήτησαν για να Του ζητήσουν να φύγει έξω από τα όρια της περιοχής τους!

Τι τραγικό αλήθεια να διώχνουν τον Θεό από κοντά τους! Αν και οι ίδιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι της καταστροφής, στράφηκαν εναντίον του Θεανθρώπου και Τον απομάκρυναν, προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν το έργο της παρανομίας και της αισχροκέρδειας. Δυστυχώς το υλικό συμφέρον και η σκληροκαρδία τους δεν τους άφησαν να συνέλθουν και να μετανοήσουν.

Αλήθεια, μήπως και οι σύγχρονοι Έλληνες μοιάζουμε με τους Γεργεσηνούς; Μήπως διώχνουμε τον Χριστό; Όταν πολλοί προτιμούν τον πολίτικο γάμο κι όχι το ευλογημένο Μυστήριο της Εκκλησίας μας… Όταν άλλοι σχεδιάζουν να καταργήσουν την αργία της Κυριακής… Όταν κάποιοι επιχειρούν να αλλοιώσουν το Ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών… Όταν τα σχολεία καταργούν τους σχολικούς εκκλησιασμούς… Όταν ορισμένοι ζητούν να κατεβούν οι ιερές εικόνες από τις δημόσιες αίθουσες… Στην ουσία διώχνουμε τον Χριστό από τα σπίτια, τα σχολειά, την κοινωνία μας! Τραγική κατάντια! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από το να διώχνουμε τον Θεό απο κοντά μας.

Όπως επίσης δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας στα χέρια του παντοδύναμου Θεού και να αφήνουμε εκείνος να κυβερνά τη ζωή μας. Είθε όλοι μας να γευθούμε αυτή την ευτυχία!

Να μη διώχνουμε τον Χριστό…
Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
15 Ιουλίου 2013

Σχετικά άρθρα με «Να μη διώχνουμε τον Χριστό…»:

Γιατί αρρωσταίνουμε;
Ο διάβολος και οι πολλές παγίδες…
Προσευχή στον Χριστό για βοήθεια
Μη γογγύζεις για τις θλίψεις σου…
Η υπομονή φέρνει τη χάρη του Θεού…

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο