Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Νεαπόλεως Βαρνάβας: Η Αγία Σοφία αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Νεαπόλεως Βαρνάβας: Η Αγία Σοφία αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Νεαπόλεως Βαρνάβας: Η Αγία Σοφία αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Νεαπόλεως Βαρνάβας: Η Αγία Σοφία αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μενεμένης ιερούργησε την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας.

Σε δυο άξονες κινήθηκε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου: στον πρώτο ο ομιλητής αφορμώμενος από την Ευαγγελική περικοπή επεσήμανε ότι «ο Κύριος εμφανίζεται ως θεραπευτής και ταυτόχρονα ως ιώμενος και διδάσκων. Ο Χριστός ακούει τον πόνο των δύο τυφλών οι οποίοι Τον προσεγγίζουν με πίστη και Τον παρακαλούν να τους ελευθερώσει από τον πειρασμό του σκότους. Ο φιλάνθρωπος Ιησούς υπακούει στο αίτημα των τυφλών και τους θεραπεύει».

Ο Σεβασμιώτατος, στο δεύτερο σκέλος του κηρύγματος, αναφέρθηκε στα μαρτύρια της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και προσφυώς υπογράμμισε ότι «το οικοδόμημα της Εκκλησίας έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τον τάφο του Κυρίου, κεντρικό δοκάρι τον σταυρό Του, ενώ οι αρμοί είναι το αίμα των μαρτύρων».

Δεν παρέλειψε ο Σεβασμιώτατος να επανέλθει στο θέμα των ημερών που πονά τη Ρωμιοσύνη: τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Τα όνειρα μας δεν τα πουλάμε, διετράνωσε στεντορεία τη φωνή ο Επίσκοπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της κατοικείται από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τα όνειρα μας τα κάνουμε όραμα και το όραμα Αλήθεια. Όσοι θέλουν ας έχουν άλλα όνειρα για τούτον τον τόπο. Ας προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι σημείο συνάντησης θρησκειών. Η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό, για να αποτελέσει τον Καθεδρικό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να λειτουργήσει ως τόπος λατρείας των Ορθοδόξων. Είναι σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστης. Αυτή είναι η θεολογική και ιστορική αλήθεια».

Παρόντες στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, ο βουλευτής κ.Στράτος Σιμόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε εγκάρδιες ευχές στον προϊστάμενο του Ναού τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Αναστασιάδη.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Νεαπόλεως Βαρνάβας: Η Αγία Σοφία αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου»:

Εορτή της Πολιούχου του Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)
Επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες Σκαλιώτες μάρτυρες στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης
Η διαφορετική Πανήγυρις της Πολιούχου της Χαλκίδος
Εορτή Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού
Η Εορτή της Αγίας Παρασκευής στη Σύρο
Αρνητικά τα τεστ για κορωνοϊό στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Σάμου
Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Παρίσι
Πανήγυρις Μονής Αγίου Παντελεήμονος στη Πετρούπολη

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις