Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Νέος Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Νέος Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Νέος Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
Νέος Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
http://churchofcyprus.org.cy/wp-content/uploads/2019/02/resized_DSC_9561.jpg

Νέος Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Με την αναφώνηση «Άξιος» στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης στην εντός των τειχών Λευκωσία, κοντά στην πράσινη γραμμή, υποδέχθηκε επισήμως ένα νέο στέλεχός της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τον π. Παλαμά Δημητρίου, τον οποίο προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη κατά την ακολουθία του εσπερινού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου χοροστάτησε κατά την ακολουθία του εσπερινού επί τη εορτή της Υπαπαντής, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννη, τον Ιδιαίτερο γραμματέα του αρχιεπισκοπικού γραφείου Αρχιμ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, τον Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπ. Κυπριανό Κουντούρη, τον τέως Αρχιγραμματεύοντα της Ιεράς Συνόδου Πρωτοπ. Μάριο Δημητρίου, τον εφημέριο του Ναού π. Αντώνιο Στυλιανού και άλλους κληρικούς.

Ο ιστορικός ναός της Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης, ο οποίος πανηγυρίζει κατά την δεσποτο-θεομητορική εορτή της Υπαπαντής, είναι ο παλαιότερος ορθόδοξος ναός, που βρίσκεται εντός των – αρχικά φραγκικών και μετέπειτα ενετικών – τειχών της Λευκωσίας. Για την ονομασία της εκκλησίας, που κάποτε ονομαζόταν και Παναγία του Χρυσού Λιναριού, υπάρχουν δύο εκδοχές: η πρώτη κάνει λόγο για τις πολλές αλινιές (είδος θάμνου με αγκάθια) που υπήρχαν στην περιοχή και μέσα σε αυτές βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας που είναι η αρχαιότερη στο ναό και θεωρείται έργο του Αποστόλου Λουκά, ενώ η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στις χρυσές ωλένες (επιμάνικα) στην εν λόγω εικόνα.

Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού αυτού εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση και τελέστηκε αρτοκλασία, αφού πρώτα αναγνώσθηκε η ευχή για την ευλόγηση των κολλύβων, τα οποία ετοιμάστηκαν με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής.

Ευθύς αμέσως, ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου τον Ιερομόναχο Παλαμά Δημητρίου, πρώην αγιορείτη μοναχό και κληρικό, ο οποίος στο εξής θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ο Αρχιμ. Παλαμάς μετέβη στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στη Νέα Σκήτη το έτος 1986, ενώ από το έτος 1987 μέχρι και το 2018 χρημάτισε μέλος της Αδελφότητας της Μονής Βατοπαιδίου. Έλαβε τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, και εξελέγη μέλος της Γεροντικής Συνάξεως της Μονής το έτος 1995. Διετέλεσε, πέραν από Επίτροπος και Αρχιγραμματέας της Μονής, Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους κατά την Επιστασία 2001-2002, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος και Έφορος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Πλούσια ήταν επίσης η προσφορά του στο Εκδοτικό τμήμα της Μονής.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απευθυνόμενος προς τον νεοπροχειρισθέντα π. Παλαμά, τον διαβεβαίωσε ότι από σήμερα θα είναι γι’ αυτόν πατέρας και συμπαραστάτης στη σταυρική του πορεία στη διακονία του λαού του Θεού, συγχαίροντάς τον ταυτοχρόνως για την υπέρβαση που έκανε να έλθει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να την υπηρετήσει. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, επανέλαβε στον π. Παλαμά ότι οι πόρτες της Αρχιεπισκοπής και του γραφείου του θα είναι πάντοτε ανοικτές για αυτόν.

Μετά το πέρας του εσπερινού, ο νέος Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής μοίρασε σε όλους αναμνηστικά ενθύμια και παρέθεσε δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της Χρυσαλινιωτίσσης.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Νέος Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου»:

Πανήγυρις Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου
Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Παιδική έκθεση ζωγραφικής από τη Μητρόπολη Κίτρους
Ο εορτασμός του Aγίου Τρύφωνα στη Βέροια (ΦΩΤΟ)
Εορτή του Aγίου Τρύφωνα στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου

Ακολουθήστε μας:
googleplus instagram

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο