Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Πέτρας Γεράσιμος: Αναζητούμε τα πρόσωπά σας από την Εκκλησία

Πέτρας Γεράσιμος: Αναζητούμε τα πρόσωπά σας από την Εκκλησία

Πέτρας Γεράσιμος: Αναζητούμε τα πρόσωπά σας από την Εκκλησία

Πέτρας Γεράσιμος: Αναζητούμε τα πρόσωπά σας από την Εκκλησία

Την Κυριακή της Ε΄ Εβδομάδος Νηστειών 5 Απριλίου, μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, άνευ εκκλησιάσματος, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Οσιολ. Ιερομ. Ευγένιος Καρακωνσταντάκης. «Οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες όρισαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως να αναγιγνώσκουμε στις Θείες Λειτουργίες τις περικοπές εκείνες του Ευαγγελίου που αναφέρονται στα γεγονότα που προηγήθηκαν χρονολογικά της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Έτσι η Εκκλησία μας προετοιμάζει για τα επερχόμενα μεγάλα γεγονότα και μας προτρέπει να συμπορευθούμε και να συν-ανεβούμε με τον Χριστό τον Γολγοθά», ανέφερε ο π. Ευγένιος.

Εν συνεχεία ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στην οποία ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές Του, Ιάκωβο και Ιωάννη που σπεύδουν να εξασφαλίσουν τιμητικές διακρίσεις κατά την βασιλεία της δόξης Του και τους υπενθυμίζει ότι ο δρόμος Του είναι ανηφορικός, έχει ταπείνωση και πικρό ποτήριο θανάτου. Απευθύνεται όμως και σε όλους εμάς που αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του Ευαγγελίου. Μας επισημαίνει τις δυσκολίες, τους πόνους, τις πίκρες και τις αναποδιές που θα έλθουν αναπόφευκτα στη ζωή μας, αλλά και την ελπίδα της Αναστάσεως που φωτίζει τον βηματισμό μας, διότι γνωρίζουμε ότι η δοκιμασία δεν είναι το τέρμα αλλά το μέσον για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Κατακλείοντας ο π. Ευγένιος ανεφέρθη στην παραδειγματική αγία μορφή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει λίγο πριν την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, παρακινώντας μας να μετανοήσουμε για να απαλλαχθούμε από το βάρος των αμαρτιών, από το φαύλο κύκλο των παθών που είμαστε παγιδευμένοι και να βιώσουμε την σκέπη και την προστασία του μεγαλοδύναμου Θεού.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος απηύθυνε το δικό του μήνυμα προς τους ευσεβείς χριστιανούς που παρακολούθησαν τις Ακολουθίες που μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του ραδιοφώνου και του διαδικτύου: «Εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πριν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και οι εικόνες και τα συναισθήματα που αντικρίζουμε είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Ακούμε τη στεναχώρια σας που είναι και δική μας στεναχώρια. Ακούμε τον πόνο και το παράπονό σας που δεν έχετε τη δυνατότητα να βρίσκεστε μέσα στο ναό του Θεού τις άγιες τούτες ημέρες. Όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, έτσι οικονόμησε ο Θεός και θα πρέπει να κάνουμε υπακοή στο Θέλημά Του.

Οι Ακολουθίες που μεταδίδονται μέσω του ραδιοφώνου και του διαδικτύου δεν αντικαθιστούν τα Μυστήρια, μας βοηθούν όμως στην προσευχή μας. Η ωφέλεια για εκείνους που διαβάζουν καθημερινά τις Παρακλήσεις και τους Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο είναι μεγάλη.

Για κανέναν δεν είναι εύκολες φέτος οι συγκυρίες. Μας λείπουν οι αδελφοί μας, οι μικροί και οι μεγάλοι και ιδιαίτερα αυτοί που προσέρχονται τα πρωινά στους ναούς ακόμα και πριν τους Ιερείς. Αυτοί που έρχονται με μια λαχτάρα· να μην χάσουν τίποτε από την Ακολουθία. Και φεύγουν πολύ πιο μετά από τους άλλους. Τους βλέπουμε την ώρα που μοιράζουμε το αντίδωρο -αυτοί έρχονται τελευταίοι. Έρχονται πρώτοι και φεύγουν τελευταίοι γιατί θέλουν να παρατείνουν όσο γίνεται περισσότερο την παραμονή τους στο ναό. Αυτούς τους ανθρώπους χαιρετίζουμε σήμερα και τους ευχόμαστε υγεία και υπομονή.

Ας αναλογιστούμε όλοι στην δυσμενή αυτή συγκυρία της λοιμώδους ασθενείας τι είχαμε και τι χάσαμε. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας προετοιμάσουμε την ψυχή μας πνευματικά για να εορτάσουμε τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και την Αγία Του Ανάσταση».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Πέτρας Γεράσιμος: Αναζητούμε τα πρόσωπά σας από την Εκκλησία»:

Εθελοντική αιμοδοσία από κληρικούς της Μητροπόλεως Μαρωνείας
Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στη Μητρόπολη Πατρών
Η Αγία Μαρία η Αιγυπτία απαντά στον Κίσινγκερ το 2020
Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος – Δείτε το ΦΕΚ για τις ακολουθίες του Πάσχα 2020
Live τώρα: Μέγα Απόδειπνο στη Μονή Παναγίας Δοβρά

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο