Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 12 Ιουλίου: Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιον Όρος

12 Ιουλίου: Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας

Η Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιον Όρος εορτάζετε 12 Ιουλίου

Η εικόνα αυτή είναι εκείνη στην οποία με δίκαιο παράπονο κατέφυγε και προσυχήθηκε ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κρατώντας το κομμένο δεξί του χέρι, με το οποίο συνέγραφε τους λόγους υπέρ των Αγίων Εικόνων και το οποίο του κόπηκε από επιβουλή των εικονομάχων. Η Παναγία θαυματούργησε συγκολλώντας και ζωογονώντας το νεκρό χέρι του θεράποντος της και εκείνος της αφιέρωσε ασημένιο ανάθημα σε σχήμα χεριού, που η θέση του στην εικόνα το κάνει να φαίνεται σαν ένα τρίτο χέρι της Παναγίας.

Η Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιον Όρος και η Ιστορία της…

Η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας που μέχρι το 12 αιώνα μ.Χ. φυλαγόνταν στη Λαύρα του αγίου Σάββα, δωρήθηκε στον άγιο Σάββα Αρχιεπίσκοπο Σερβίας και κτίτορα της μονής Χιλανδαρίου κατά την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους. Αυτός τη μετέφερε στη Σερβία, από όπου αργότερα μετακομίστηκε με θαυμαστό τρόπο στο Άγιο Όρος, όταν κατά τις εσωτερικές ταραχές που συνέβησαν στη Σερβία επί του βασιλέα Ούροση του Ε΄ ο ημίονος που τη μετέφερε πάντοτε προ του στρατεύματος στις διάφορες μάχες χάθηκε και προχωρώντας μόνος του έφθασε μέχρι το Χιλανδάρι.

Σε μεταγενέστερη εποχή όταν προέκυψε διχόνια στην αδελφότητα της μονής Χιλανδαρίου εξαιτίας της εκλογής νέου ηγούμενου, η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας μετατοπίστηκε θαυματουργικά από το Ιερό Βήμα, όπου ήταν μέχρι τότε, στο στασίδι του ηγούμενου, ενώ συγχρόνως ενάρετος ερημίτης μοναχός πληροφόρησε την αδελφότητα ότι στο εξής και προς αποφυγή φιλονικιών να μην εκλέγεται ηγούμενος στο Χιλανδάρι, διότι η Παναγία θα κρατήσει τη θέση αυτή και θα διοικεί το μοναστήρι. Πράγματι μέχρι σήμερα, η χιλανδρινή αδελφότητα, ενώ ζει κοινοβιακά, στερείται Καθηγουμένου και διοικείται κατά το σύστημα των ιδιόρρυθμων μονών.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ´. Ταχὺ προκατάλαβε. Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιον Όρος

Τὴν θείαν Εἰκόνα σου, ἐκ Παλαιστίνης ἡμῖν, ὁ Σάββας ὁ ἔνθεος, ἣν Τριχεροῦσαν Ἁγνή, καλοῦμεν μετήνεγκεν, ἤν περ Χιλανδαρίου, ἡ Μονὴ κεκτημένη, ὕμνον σοι Θεοτόκε, ἀναμέλπει βοῶσα· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σου.

Σχετικά άρθρα με «Σύναξη Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιον Όρος»:

Γιατί είναι αναγκαία η εξομολόγηση;
Ο όσιος Παΐσιος μέσα στο φως!
Το θαύμα με το λάδι και το μουλάρι
Ο μοναχός αδιάλειπτα προσεύχεται…
Προσευχή στην Παναγία μας

Προσθέστε Σχόλιο