Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Θυρανοίξια ενοριακού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής από τον Φθιώτιδος Συμεών

Θυρανοίξια ενοριακού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής από τον Φθιώτιδος Συμεών

Θυρανοίξια ενοριακού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής από τον Φθιώτιδος Συμεών

Θυρανοίξια ενοριακού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής από τον Φθιώτιδος Συμεών

Τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαθυκοίλου της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πελασγίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο όμορφο χωριό Βαθύκοιλο της Ανατολικής Φθιώτιδος.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην τελετή των Θυρανοιξίων ενός Ναού, αλλά και γενικότερα «στην αγιαστική θεώρηση της κτίσης, προσομοιάζοντας την μυσταγωγική πορεία του καθαγιασμού του κτιρίου ενός χώρου λατρείας, ενός Ναού, με την αντίστοιχη μυσταγωγική πορεία καθαγιασμού των φυσικών προσώπων, των ανθρώπων, με την φυσική γέννηση, την πορεία των πρώτων σαράντα ημερών έως τον Σαραντισμό, την πνευματική γέννηση συνέχεια με το μυστήριο της Βαπτίσεως και ακολούθως με την διαρκή συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας. Μία παράλληλη πορεία ακολουθεί και το υλικό κτίσμα ενός Ναού, που εκκλησιάζεται με τα θυρανοίξια και καθαγιάζεται με τα Εγκαίνια και τρέφεται στο διηνεκές με την ιερουργία των Θείων Μυστηρίων».

Ο κ. Συμεών ευλογώντας, συγχαίροντας και επαινώντας τον ιερέα της Ενορίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Πρόεδρο του χωριού κ. Ιωάννη Μέρα και όλους τους ευλαβείς Ενορίτες και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Ένα κτίριο, το οποίο προέκυψε από την αγάπη και τον κόπο των Ενοριτών δεν είναι πλέον ένα κτίριο αλλά ένας Ναός του Θεού. Με την ακολουθία σήμερα των Θυρανοιξίων δύναται να αποτελεί χώρο κοινής συνάξεως της λατρεύουσας κοινότητας της ενορίας και με την χρήση υποχρεωτικώς καθαγιασμένου και καθιερωμένου αντιμηνσίου φέροντος την υπογραφή του κανονικού προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως, του Πατέρα της τοπικής Εκκλησίας, θα μπορούν να τελούνται τα ιερά μυστήρια και οι λοιπές αγιαστικές πράξεις. Όταν με το καλό θα τελέσουμε και τα Εγκαίνια του Ναού, τότε θα έχουμε ο Ναός θα έχει καθαγιασθεί στην απόλυτη πληρότητά του.

Η σημερινή αγιαστική ακολουθία μας υπενθυμίζει ότι στην ζωή μας καλούνται τα πάντα να γίνουν ιερά. Όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και παρουσία, υπάρχει ανάγκη αγιασμού. Και με αυτή την τελετή η Εκκλησία μας, υπενθυμίζει ότι η ζωή μας είναι ιερή, ότι το καθετί που προέρχεται από τα χέρια μας είναι ιερό και έχει ανάγκη ιερατικής αναφοράς και εν Χριστώ αγάπης».

Στην τελετή των Θυρανοιξίων τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών πλαισίωσαν ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πελασγίας με προεξάρχοντα το νέο Αρχιερατικό Επίτροπο Πελσγίας Πρωτ. π. Ιωάννη Μέρμηγκα, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Ιουστίνα, ενώ μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Βαθύκοιλο, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, η Λιμενάρχης Γλύφας κ. Φωτεινή Γιάνκου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε παραδοσιακή εκδήλωση την οποία πλαισίωσαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυκοίλου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία, για ακόμη μία φορά, μέσα σε λίγο διάστημα από την προηγούμενη ποιμαντική επίσκεψη στο χωριό, να έχει μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με όλους.

Επίσης, ο κ. Συμεών επισκέφτηκε τον κεντρικό ενοριακό Ναό και επιθεώρησε τις κτιριακές φθορές, τις οποίες παρουσιάζει, και οι οποίες χρήζουν αμέσων παρεμβάσεων.

Φωτογραφία: Δημήτριος Ανάγνου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Θυρανοίξια ενοριακού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής από τον Φθιώτιδος Συμεών»:

Ρασοφορία νέου Μοναχού στο Προμύρι
Περάτωση αποκαταστάσεως ιστορικού Ιερού Ναού Παναγίας Μέτζαινας Πατρών
Θυρανοίξια Παρεκκλησίου των Αγίων Σπυρίδωνος και Νικοδήμου στη Μύκονο

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο