Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Ψυχωφελη » Τι είναι το Μεσοσαράκοστο;

Τι είναι το Μεσοσαράκοστο;

Τι είναι το Μεσοσαράκοστο;

Τι είναι το Μεσοσαράκοστο;

Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών αποκαλείται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως αλλά και Μεσοσαράκοστο, γιατί βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης και Αγίας Σαρακοστής. Την ημέρα αυτή προβάλλεται, τιμάται και προσκυνείται ο Σταυρός του Κυρίου προς ενίσχυση των πιστών. Οι χριστιανοί προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως. Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία άνθη και δεντρολίβανο (σταυρολούλουδα), τα οποία μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.

Μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, τοποθετούσαν τα κλαδάκια δενδρολίβανου στο εικονοστάσι του σπιτιού και κάθε φορά που ήθελαν να λιβανίζουν, έκαιγαν λίγα φυλλαράκια δενδρολίβανου. Θεωρούσαν, ότι τα κλαδάκια δενδρολίβανου που τους είχε προσφέρει ο ιερέας, είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. Για αυτό το λόγο, όταν κάποιος τύχαινε να αρρωστήσει, βουτούσαν ένα κλαδάκι από τα σταυρολούλουδα μέσα σε αγιασμό και με αυτό ράντιζαν τον ασθενή.

Ο Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του από τους εκκλησιαζόμενους.

«Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου…»

Εκ της Ι.Μ. Καρπενησίου

Το θεόπνευστο βιβλίο που περιέχει τους 150 Ψαλμούς του Δαβίδ

Ψαλτηριον του Προφητου και Βασιλεως Δαυιδ εδω

Σχετικά άρθρα με «Τι είναι το Μεσοσαράκοστο;»:

Στην αποτυχία και στην επιτυχία πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό
Τί μας μέλει εμάς, εάν ο άλλος είναι πονηρός;
Μην αρνείσαι να προσεύχεσαι…
Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος: Περί εξομολογήσεως

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο