Τι σημαίνει το «ελέησον ημάς» πού φώναζαν στον Χριστό οι λεπροί
Το περιστατικό της θαυμαστής θεραπείας των δέκα λεπρών από τον Χριστό.
Δέκα ταλαίπωροι άνθρωποι, ψημένοι στο καμίνι της αρρώστιας και τού πόνου, κατακρεουργημένοι όχι τόσο από την ανίατη ασθένεια, αλλά κυρίως από την κοινωνική περιθωριοποίηση και απόρριψη, στέκονται, όχι στην άκρη τού δρόμου απ’ όπου θα περνούσε ο Χριστός, αλλά «πόρρωθεν», μακριά, εξ’ αιτίας τού φόβου και της μανίας των ανθρώπων. Κι από κει μακριά «ἦραν φωνήν», έβαλαν μεγάλη φωνή για να τούς ακούσει ο Χριστός μας, να τούς προσέξει και να τούς ελεήσει.
Τι σημαίνει το «ελέησον ημάς» πού φώναζαν στον Χριστό οι λεπροί; Κάποιοι από τούς Πατέρες ερμηνεύουν ότι με τό να μη ζητούν κάτι συγκεκριμένο, ανέθεταν και εμπιστεύονταν τον εαυτό τους στη φιλάνθρωπη προαίρεση τού Χριστού. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο μαθαίνουμε στην Εκκλησία και λέμε το «Κύριε ελέησον».
Και ο Χριστός, τούς παραγγέλλει πρώτα να πάνε στους ιερείς τού Ναού τού Σολομώντος, οι οποίοι εἶχαν την ἁρμοδιότητα να πιστοποιούν την θεραπεία από τη λέπρα και να επιτρέπουν την κοινωνική επανένταξη των πρώην ασθενών. Ἤθελε μὲ τον τρόπο αυτό να τούς αυξήσει την πίστη. Κι όταν διαπίστωσαν ότι θεραπεύθηκαν, οι εννέα λεπροί τι έκαναν; Τίποτε! Πέτυχαν, όχι ἁπλώς αυτό πού ήθελαν, αυτό πού ενδεχομένως δὲν περίμεναν ποτέ. Απολαμβάνουν την θαυμαστή θεραπεία, με την οποία ο Χριστός και ἡ αγάπη του τούς επανεισάγει στην κοινωνία των ανθρώπων, αρνούνται όμως, την οποιαδήποτε επαφή και σχέση μαζί Του.
Πολλοί διαβάζοντας την περικοπή, μιλούν για αχαριστία. Σὲ γενικές γραμμές έχουν δίκιο. Ἂν όμως, μελετήσουμε την περικοπή θα διαπιστώσουμε να παρουσιάζεται ανάγλυφη μια άλλη κατάσταση γνώριμη και οἰκεία. Είναι αυτό πού στα νέα ελληνικά ὀνομάζουμε «βόλεμα». Εἶναι ἡ διάθεση να ενεργήσεις δουλικά τα πάντα για να επιτύχεις κάτι και στη συνέχεια, όταν το επιτύχεις και γίνει ἢ δουλειά σου, να τούς ξεχάσεις όλους.
Ὁ ένας λεπρός πού επέστρεψε «δούναι δόξαν τῷ θεώ», άκουσε ό,τι πιο ουσιαστικό μπορεί ν’ ακούσει άνθρωπος από το αψευδές στόμα τού Χριστού: «Ἡ πίστις σου σέσωκε σέ». Καλλιέργησε την πίστη, όχι για να κερδίσει κάτι επίγειο και προσωρινό, αλλά το μόνο ουσιαστικό, την αιώνια σωτηρία. Αυτό είναι το παράδειγμα πού καλούμαστε όλοι ν’ ακολουθήσουμε.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής
Ο νους να μην περισπάται από την προσευχή:
Αγιορειτικο κομποσχοινι βοηθημα προσευχης
Σχετικά άρθρα με «Τι σημαίνει το «ελέησον ημάς» πού φώναζαν στον Χριστό οι λεπροί»:
Πότε ακούγονται οι προσευχές μας;
Παρακλητικός Κανών Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου
Άγιος Παΐσιος: Η λύπη εξαντλεί τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις
Προσευχή στον Χριστό Αγίου Σωφρονίου Έσσεξ
Ποια σημασία έχει το κομποσχοίνι;
Προσθέστε Σχόλιο